ÖĞRETMENİM
evgili dostlar, iyi yetiştirilmiş bireylerin ülke geleceğinin belirlenmesinde vazgeçilmez olduğunun farkına varılması, insanlık tarihinin en eski çağlarından beri öğrenmenin ve bunu sağlayan bir öğreten olmasının önemle ele alınmasını gerekli kılmıştır.
Bu öneme ithaf edilmek üzere, Ülkemizde 1981 yılında kabul edilerek her yıl 24 Kasım’da kutlanan öğretmenler günü, Fransa’nın Başkenti Paris’te “Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı” sonucu olarak UNESCO ve ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) tarafından kabul edilen “Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi” nin 05.Ekim.1966 yılında kabul edilmesi ve aynı zamanda UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü)’nün tavsiyesiyle 1994 yılından bu yana pek çok ülkede de 5 Ekim günü kutlanmaktadır.
Bu etkinliğin asıl amacı Dünya ülkelerinde öğretmenliğe çok ayrı bir değer addedildiğini ortaya koymak ve hissettirmek düşüncesini ifade etmeyi ve başarının temelinde doğru yerde bulunmak gerekliliğinin bilinci olmalıdır.
Çünkü her başarı öğrenmenin ürünüdür…
Her seferinde önemle ve yeniden, geleceği inşa edecek nesillerin yetiştirilmesinde tek ve en etkili meslek olması öğretmenliği çok önemli kılan en büyük etken…
O nedenle öğretmek üzere yola çıkanların zorlu ve uzun bir eğitimden geçirilerek “Öğretmen” olmalarının sağlanması ülkelerin eğitim politikalarında her şeyden önde gelen programlar olarak ele alınmaktadır.
Hatta Ülkemizde de bu önemle ele alınması, yalnızca eğitim fakültesini bitirmenin ötesinde yüksek lisans yapmayı ya da ikinci bir fakülte ya da yüksek okulu bitirmeyi şart kılacak ölçüde gerekli olmalıdır. Ve de bu niteliklere sahip olanların ayrı bir değerlendirmeye tabi tutulmaları özendirici bir zeminin oluşturulmasını sağlayabilir.
Savunmada görevi üstlenen askeri okulların, sağlıkta tıp fakültelerinin zorlu eğitim ve öğrenimlerinin, öğretmenliğin temel ilkelerinde ve kendi branş ve ilgi alanlarında öğretmenler için de gerekli olmamasını geçerli bir sebeple izah edemeyiz.
Değerli okurlar zorlu, titiz, hakkı tam anlamıyla verilerek alınan bir eğitimin öğretmenlerimizin bilgi, genel kültür ve görgü kurallarını içeren geniş bir yelpazede dolu dolu yetişmelerini sağlayacağı gibi, çocuklarımızın yetişmelerinde de ne denli önemle etkin olacağı, gündemi kendiliğinden oluşturmaktadır.
Özetle, fen dersleri, tarih coğrafya vb. gibi bütün branşların hepsi çok önemli olduğu gibi, ayrı bir yetenek ve ilgili olmayı gerektiren güzel sanat dallarında belki de geleceğin en yüksek değerini oluşturacak yetenekleri bulup çıkarmak, onları geleceğe hazırlamak için, bir resim yada müzik öğretmeninin yetişmesini ve dolayısıyla hem öğretmesini ve hem de eğitmesini sağlaması açısından vazgeçilmez kılmaktadır.
Duyguları bir resim çerçevesinin içine sığdırmayı öğretebilen bir resim öğretmeniyle, başka hiçbir güzel sanat dalında olmayan, birkaç dakika içinde hem ağlatabilen ve hem mutlu edebilen özelliğiyle müzik alanında yetişen bir öğretmen, dünya durdukça yaşayan ölümsüz eserleri ve nesilleri insanlığa kazandırabilir.
Okul içinde yalnızca müdür yardımcılığı ve müdürlükle sınırlı kalmayan, kariyer, mevki ve makam bakımından çok ve daha çeşitli bir yelpazede kendisine gelecek bulacağını bilen öğretmen hem almış olduğu zorlu eğitimin karşılığını bulabilecek ve hem de saygın meslekler arasında yerini koruyabilecektir.
Bir kez daha öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyor, sevgiyle kucaklıyoruz.
“Öğretmenler Gününüz” kutlu olsun.
Esen kalın.