RECEP ARSLAN

RECEP ARSLAN

Örtmek-açmak (2)

Tesettür örtmek, örtünmek sadece din ve ahlakın sorunu değildir. Devlet adamlarının da, siyasetçilerin de tesettür sorunu var. Onlar da kamuoyu tarafından kolay anlaşılamayan amaçların gerçekleşmesi için yaptıkları kimi faaliyetleri örtmek, kapatmak isterler.
Devletin çıkarları için, siyasi idarenin başarı hanesinde eksilme olmaması için kimi olayların tesettüre ihtiyacı vardır.
Irak’a bir  savaş götürülecek ve oradaki hükümetler, idareler istendik davranışlara zorlanacaktır. O ülkenin beyin gücü, enerjisi, madenleri, petrolü ele geçirilecektir. Yapılacak harekeatın haklı bir yanı olmalı. O halde 11 Eylül saldırıları kiralanmış adamlara yaptırılmalıdır. Ha bu arada kimi vatandaşlar ölecektir. Ölsün. Devletin çıkarı için bu gereklidir. Devlet bunu gerçekleştirecek ama ayrıntılarını gizlemek, örtmek durumundadır. Örtmezse kimi gazeteciler, aydınlar, muhalifler daha kötüsü başka ülkelerin ajanları o ayrıntılarda devletin açıklarını yakalayacaklardır. İşte bu yüzden mesele tesettür altında hayat bulmalıdır.

Xxxx

Toplumları kapatırsanız, kapalı bir toplum halime getirebilirse yönetici, o ülkenin insanları kendilerini, yaşadığı hayatı başkalarının hayatıyla, yaşama biçimiyle kıyaslayamayacak ve yöneticisinden memnun olacaktır. Bu yüzden yüzden yöneticiler tek tip vatandaş isterken tek tip yaşama biçimi de isterler. O yüzden kendilerinden başka yaşama biçiminden habersiz insanlar arzu ederler. O zaman yönetmek daha kolay olacaktır. Bu yüzden olaylar, dünya, hayat tesettüre sokulur. Örtmek başarının, sebebi haline gelir.

Xxxx
Tesettür dini anlamında ne kadar gerekli ise siyasi anlamında son derece gereksizdir. Tesettür cinselliği gizlemek iken, yolsuzlukları, yanlışları gizlemek için kullanılabilir yönetici tarafından. Yönetimde açmak gerek, tesettürden uzaklaşmak gerek. Bireysel hayatımızda tesettür gerekir. Ama onun da ne olduğunu bilmek gerek. Fıkıh yani hukuk ayrıntıları ele alarak her yaşama biçimi için ayrı ilmihal ortaya koymalıdır.
Bugün iş hayatında kadın erkek, iş arkadaşı, iş ortağı olmakta, dışardan bakıldığında nikeah gerektiren beraberlikler yaşanmaktadır. Nikeah ile tesettürün ilişkisini göz ardı etmek yanlış olur. Nikeah, tesettürü aralayan bir sihirdir.
Kadın erkek ilişkilerinde namahrem olan çoğu davranış biçimi nikeahla mahrem haline gelebilir. Ya da tersi olabilir.

Xxxx

Tesettürün örtmek, cinselliği örtmek, saklamak, gizlemek olduğunu unutmamak gerek. Ama cinsellik sadece kadının saçı değil, Kadının vücudu değil, erkeğin ve kadının nikeah anahtarıyla açamadığı her şeyin örtülmesi tesettürdür.
Beden mahremiyeti, birey mahremiyeti, aile mahremiyeti, sülale mahremiyeti, mahalle mahremiyeti, milliyet mahremiyeti, devlet mahremiyeti tesettür gerektirir.
Her sır tesettür gerektirir.

Xxxx

Ses, kahkaha, eda, yürüyüş, beden dili, esans, parfüm, koku. Tesettür gerektirir. Hepsinden önemlisi tesettür bir iddiadır. Tesettür etti mi insan bir mükellefiyet yüklenmiştir. O dakikadan itibaren tesettürün haysiyetini korumakla mükelleftir. Tesettürün ağırlığını taşıyabilmek gerek. Hem örterim hem istediğim her şeyi yaparım diyemezsiniz. Modacıların tesettüre giysi biçmesi, tesettürün ağırlığını yaralamaktır. Tesettürün makyajcısı tesettürü bombalar.

Temiz giysilerle, vücut yapısını belli etmeyen genişlikte giysilerle tesettürün sadece bir tarafı gerçekleşir. Asıl olan ötekilerdir. Ses, kahkaha, eda, beden dili, yürüme biçimi, konuşma sırasında kullanılan kelimeler, muhatap olunurken seçilen kelimeler bütün bunlar da tesettür sırrına dahildir.

Xxxx

Nikeah gerektiren birine ‘cığım’ diye hitap ediyorsanız, müstehcen kelimeler söylüyorsanız, ceylan ceylan bakıyorsanız, aile ve birey sırlarınızı paylaşıyorsanız, tesettürünüz esvaptan ibarettir ve çok anlamı yoktur. Örtmek ve açmak. Önemli bir konu. Neleri niçin örttüğümüzü, neleri niçin açtığımızı idrak etmek gerek.

<