Emine Şeyma USTA

Emine Şeyma USTA

REÇETE

Sumak, akasya, ayva çekirdeği karıştırılarak yoğrulur; hap şekline sokulur. 

Kuruduktan sonra yumurta sarısı ile karıştırılmış sirkenin içine konulur. Buradan çıkarıldıktan sonra üzerine bir miktar biber ile tuz konur. 

Not: 

Bir çok hastalık soya çekime bağlıdır. Bu hastalıkları önlemek için, zaman zaman bitki çayları ( soğuk, sıcak, lezzete göre ) içilir. Hastalıkları azaltmak için önlem almak lazımdır. Akşemsettin Hoca maraziların çoğunu yenenlere bağlıyor. 

Ancak hangi hastalık olursa olsun tedavinin beyinde başlaması gerektiğini belirtiyor. Beyin tedavi edildi mi hastalık kökünden tedavi edilmiş oluyor. Hocamız hastalıkları iki gruba ayırıyor. Mikrobik kökenli ve psikolojik kökenli diye. insanın ( psikolojisi) beyni ve bedeni güçlü olursa, hastalıklara daha dirençli olur. işin esası insanın güçlü olmasıdır,. demektedir. Güçlü olmak için önce maneviyat , daha sonra beslenme konuları üzerinde durulmuştur: 

1) Maneviyatta : Allah'a sığınmanın sağlıklı olmak ve sağlık kazanmakta çok büyük etkisi vardır. Her yapılacak iş Allah'ın izni ile yapılmalıdır. Her dara düşüldüğü zaman Allah'ın izniyle aşılacağı düşünülmelidir. Hasta olunduğu zaman Allah'ın izniyle bu hastalığı atacağına hastanın inanması lazımdır. Hatta Akşemsettin Hoca bu yazdığı reçetenin altına, reçeteyle değil ancak Allah'ın 

izniyle iyi olunacağını belirtmiştir. 

2) Beslenmede : Sofralarda devamlı mevsimine göre yeşillik ( bütün nebatlar ) eksik olunmamalıdır. Bilhassa; sarımsak, soğan ( yaş ve kuru ). Akşemsettin Hoca sirkenin üzerinde çok durmuştur. Hem mikrop öldürücü, hem gıda olarak. Bazı ilaçlara da sirkeyi dahil etmiştir. 

Ehliyetsiz doktorların tavsiye ettikleri ilaçları önce kendilerine içiriyordu. 

Hastalarına da çerçilerin hazırladıkları ilaçları önce onlara içirin, sonra siz için diye tembih ediyordu ( belirtiyordu ). 

Akşemsettin hocamız dağ, tepe gezmiş, bir çok hasta tedavi etmiş, yaptığı araştırmalarda bunları tesbit etmiştir. Ayrıca çok fazla tabip eseri de inceleyerek bu eseri ortaya çıkarmıştır. 

Faydalanılan eserin adı = Maddet - ül Hayat ( hayattaki maddeler)

 

<