ŞAŞKIN MÜŞTERİ YAPISI
DEVLET VE ESNAF. Bu kavramı iyi benimsemek gerekir.
Devlet bir kurallar düzenidir. Devlet, insanların toplum halinde bir arada yaşama koşullarının ürünüdür. Devlete ait yasaların kökleri, insan faktörünü temel alan etnografik, kültürel, sosyal, tarihi verilerle bağımlıdır.
Toplumun maksadı, gayesi ve araçları, yasal bir çerçevede devletini korumaktır.
Türkiye’nin siyasi, idari, ekonomik yaşamına bakıldığında, evinden sokağa çıkan her insan, dönene kadar, devletle yüzyüze, karşı karşıyadır.
Bir toplum devamlı isteyen ve tüketen hale düşerse sonu ne olur?
Dünyanın pek çok ülkesi aynı sorunu yaşıyor. Aşırı tüketim, kalkınan ülkelerin baş sorunu.. Siyasi iktidarlar, tüketimi kısıp kalkınmayı yavaşlatmada çekingen davranıyor. Halkın istek sınırlarının ucu açıldıkça bu sefer de yatırımlar zayıflıyor.
Hep harcayan bir toplum, olarak eşit bir bütçenin faturasını devletin sırtına yüklüyor.
Memur olsun, işçi olsun, esnaf olsun, tüm bireyler için geçerli olan şey, asgari refahını yakalama beklentisidir. Büyük alışveriş merkezleri, aşırı tüketimi imrendiren ticaret yerlerine dönmüştür.
Sağlıklı bir aile bütçesinin mimarı olmak istiyorsanız attığınız adımları hesaplayın. Artık, dünya düzeyinde de aşırı tüketmeye karşı kısıtlama önlemlerine geçilmiş bulunuluyor. Ve, işin ilginç tarafı “Ahi Evran” öğretilerinden rol modeller çıkarılarak, ülkemizin esnaf statüsüne doğru bir yöneliş görülüyor.
Dünya devletlerine bakalım: küresel ısınmayla boğuşuyor. Dehşet verici seller, kasırgalar, depremler, felaket üstüne felaket hazırlıyor.. Küresel yörelerde silahlı çatışmalar, vuruşmalar, vesayetçi terör çeteleriyle kan gövdeyi götürüyor.
Doğan her bebeğin kulağı, silah, bomba sesleriyle doluyor..
Evrenin afetlerine, öldürücü virüs salgınlarına korkunç diyoruz ama, bunların daha korkuncunu süper güçler üretmiyor mu?
Silah tüketimi, ekmeğin önünde yer alıyor.
Esnaf ağırlıklı bir meslek örgütünün (TESK) Genel başkanının dilinden düşürmediği önerilerin haklılık payı büyük:
“Öz tüketime dönelim..” çağrısının temel dayanaklarının “DEVLET VE ESNAF” kavramında görmek lazımdır.
AHİ’LİK MODELİ DÜNYAYA YAYILIYOR..
UNESKO kaynakları, 2021 yılında anılacak isimlerin arasında Ahi Baba’yı katmış bulunuyor. Esnafımızı dizayn eden Ahi Evran kural ve düzenlemelerinin önemi dünya ekonomileri için de bir kurtarıcı model olarak görülüyor..
Ahi’liğin ticarette iyi ahlaklılık, yardım severlik ve cömertlik gibi özellikleriyle ekonomik alanda kurallar düzenlemesi düşünülüyor..