DR.AKKAN SUVER

DR.AKKAN SUVER

GAZETECİ/YAZAR

Sıra Hangi Ülkede?

Sovyet Rusya dağıldıktan sonra, Avrupa Birliği bir girişimde bulunarak eski uydu devletlere büyük bir imkan tanıyarak Bulgaristan, Romanya, Polonya, Litvanya, Letonya, Çek Devleti, Slovakya ve Macaristan'a kapıyı açtı. 

 

Bu ülkelerin Avrupa Birliği standartlarına sahip olup olmadıklarına bakılmadı. Zira Avrupa'nın niyeti bu ülkelerin bir daha Rusya'nın hegemonyası altına girmemesinin temininden başka bir şey değildi. 

 

Bırakınız Litvanya'nın veya Slovakya'nın varlık sebeplerini araştırmayı, ne Bulgaristan'ın ne de Polonya'nın kriterleri Avrupa Birliği normlarına uyuyordu. 

 

Ama Avrupa Birliği ısrarını sürdürdü ve Rusya Federasyonu'nun Avrupa Birliği ile sınırında adeta bir dalgakıran oluşturdu. 

 

Belarus içinde bulunduğu siyasi ikilemden dolayı kararsızdı. Ukrayna ise çalkantılı bir coğrafya oluşturuyordu. AB olsun, ABD olsun Ukrayna'ya umut verme politikasıyla kışkırtıcı siyasetlerine devam ettiler. Bu devamlı kışkırtıcı siyaset Ukrayna'yı heyecanlandırınca, Kievliler AB yanlısı bir başkaldırıya kalkıştılar. Oysa Ukrayna, Kiev'den ibaret değildi. Rusya Federasyonu bu fırsatı iyi değerlendirdi. Ve Kırım yarımadasına el attı. AB ve ABD, Kırım'ın oldu bittisini protesto notalarıyla geçiştirdiler. Ukrayna'nın fiilen bölünmesiyle gerçekleşen AB ve ABD kışkırtması, Rusya Federasyonu'na yeni umut ufukları açtı.

 

Donetsk kapıdadır. Donetsk'i sözde Transdinyester devletinin izlemesi an meselesidir. Moldova'nın Türk nüfuslu Gagavuzya bölgesi dini Ortodoks, lisanı hem Türkçe hem de Rusça olan bir topluluk olarak geçtiğimiz şubat ayında gerçekleştirdiği referandumla Rusya Federasyonu'na uygun yasal zemin hazırlamıştı.

 

Gagavuzya'nın içinde bulunduğu Moldova'nın durumu da iç açıcı değil. Her ne kadar AB politikası güdüyorsa da Rus dili konuşan ve Rusya sempatizanı halk Avrupa Birliği'ne entegrasyon konusunda görüş birliğine sahip değil. Muhalefet AB yanlısı gözüküyorsa da iktidar Moskova yanlısı bir tutum içinde. Kişinev'den sonra ülkenin ikinci büyük kenti Beltsi (Balçi)'de bir kısım ayrılıkçılar ise kendilerini şimdiden Rusya'nın parçası olarak görmeye başlamış bulunmaktadırlar. 

 

Rusya yanlısı bu isteklerin bastırılabilmesi, Avrupa Birliği'nin buralara sıcak ve ılıman yaklaşmasıyla orantılıdır.

 

Dolayısıyla Transdinyester, Gagavuzya, Moldova için Ukrayna'da yaşananlardan sonra Brüksel'in elini çabuk tutması gerekmektedir.

 

Kafkaslarda ise durum farklı değildir. Avrupa Birliği'nin Gürcistan'la bir an önce ilişkilerini artırması söz konusudur. 

 

Bölgenin barışı ve istikrarı açısından batı bir an önce akıllardaki "Ukrayna'dan sonra sıra hangi ülkede?" sorusunu ortadan kaldırmak zorundadır. 

<