SÖMESTR
Sevgili dostlar, aslında Latince kökenli “Semestris”, Fransızca’da ise “semestre-okul ve öğretimde altı aylık sürenin sonunda ki yarıyıl” anlamında olarak dilimize yerleşmiş olmakla birlikte, 24.Teşrinievvel (Ekim).1934 tarih ve 2837 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 11.Ekim.1934 tarihli Kararname’de de “Üniversitenin o sömestirdeki alınan neticeler” bahsinde yazılı olarak zikredilen (Madde 8) ve eğitim - öğretimle ilgili ifade bulan bir kelime.
Ülkelerin ve toplumların kalkınmasında ve gelişmesinde ki en büyük faktör eğitim – öğretimin Thales (MÖ. 624-MÖ. 546), Pisagor’dan (Pythagoras-MÖ. 570-MÖ. 495) başlayarak, Farabi (Ebu Nasr Muhammed bin Muhammed bin Tarhan bin Uzluğ el-Farabi et-Türki- … MS. 950), İbn-i Sina (Abu Ali al-usayn ibn Abd Allah ibn al-asan ibn Ali ibn Sina -MS. 980-MS. 1037) vb. gibi zamanın ilim ve bilim insanlarının çalışma ve araştırmalarıyla önem kazanmasından günümüze, hemen her ülkede konunun önemine binaen çalışma ve organizasyonlar etkin bir şekilde yürütülmektedir.
Bu denli çalışma ve gayretlerin ayrıntılarıyla birlikte ele alınarak yürütülmesinde başarılı olan ülkelerin, günümüz dünyasında gelişmiş ve ilerlemiş ön sıralarda yer almasında yadsınacak bir durum yoktur.
Böylesine başarılar, genel seviyede yüksek basamakları ifade ederken, aynı zamanda refah düzeyinin yükselmesi ve sokakta yürüyen insanların günlük yaşantısını da olumlu yönde etkilemekte ve pozitif gösterge ifade etmektedir.
Yüksek düzeyde gelişmişlik seviyesine sahip olmak bir ülkedeki eğitim ve öğretim, çalışma ve organizasyonlarında başarılı olmak ile doğru orantılıdır.
Değerli okurlar, ülkemizde eğitim ve öğretim uygulamalarında her ne kadar mükemmel olana ulaşamamış ve eleştirilebilecek yönler olsa dahi, Dünyanın başka devletlerinde elde edilen başarılarla kıyaslandığında yine de önemli mesafeler alındığından söz edebiliriz.
Ülke çapında 62.250 okulda 17 milyon 319 bin 433 öğrenci (2016–2017 öğretim yılı ), resmi ve özel okullarda toplam 1 milyonun üzerinde bir eğitim ordusuyla tam anlamıyla başarıya ulaşmanın ne denli zor olduğu da ortada.
Ancak mükemmel olana ulaşmanın önünde de hiçbir engel olmamalı.
Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin hevesi kırılmadan, azim ve gayretlerinde küsmeden küstürülmeden sürekli teşvik edilerek başarının yakalanması işten bile değil.
Her şeyi bir yana bırakarak kendilerini ilim yolunda yürümeye adayanlar, ülkemize topluma faydalı bireyler olmak için yola çıkanlar, yoğun geçen yorucu bir ilk yarının ardından dinlenmeyi hak ettiler.
Kendilerine sömestr tatili boyunca iyi bir dinlenme ve sonucunda yeniden dinç olarak okullarına sıralarına dönmelerini, başarılarının sonsuz olmasını diliyoruz.
Esen kalın.