STK'LAR NEDEN BİRLEŞEMİYOR? (4)
Lakin yine de hemşehrilik bilincinin yayılması amacıyla söz sahipleri belediye başkanlarıdır. Aslında belediye başkanlarına ve bulundukları bölgelerdeki halka sorumlu olmadırlar. İnternette küçük bir araştırma yaptım yaşadığım ilçede derneğimiz KADEY (Kadın çocuk destekleme yardımlaşma ve dayanışma derneği) dahil 30 un üstünde dernek ve vakıf var.
Şimdi birde STK’ları tanıyalım ;
Çalışan STK’lar bulunmaktadır. STK’ların genellikle maaşlı çalışan ana personeli ve de daha geniş gönüllü şebekesi bulunur. STK’lar örgütlerinin çalışabilmesi ve de projelerinin ödenebilmesi için genellikle bağışlara bağlı çalışırlar.
Son yıllarda dünyanın bir çok yerinde binlerce yeni STK kuruldu. STK, bir ülkenin yurtdaşlarının seslerini duyurabilmesini, toplumların işlemesi için sorumluluk almalarını ve de kendilerini temsil eden devletler ile örgütlü bir şekilde diyaloğa geçmesini sağlamaktadır. Açık sistemlerde, her türlü zorluk örgütlü diyaloglar kanalıyla çözülebilir.
Kimi zaman sağlam yapılanmış STK’lar, devletlerden daha çok güven toplayabilmektedir. Genel olarak STK’ların yaptırım gücü sınırlı olsa da İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi bazı kuruluşlar, uluslararası politikalarda yönlendirici güce sahiptir.
Hangi Hizmetleri Vermektedirler?
Bir STK kurmayı mı düşünüyorsunuz? Sizin için hazırladığımız Adım adım STK kurma rehberini inceleyin.
STK Nedir ve Neden Gereklidir
STK’ nın açılımı Sivil Toplum Kuruluşu dur. STK’ lar herhangi bir konuda, benzer fikir yapısına sahip kişilerin bir araya gelerek mevcut problemleri çözmek adına, projeler üreten ve kar amacı gütmeyen bir kurumsal kimliğe sahip olan oluşumlardır. Kuruluş konuları farklılıklar gösterse de hepsinin dayandığı temel ” Birlikten Güç Doğar” ilkesidir. Peki STK’ lar neden önemlidir ve de önemli olmalıdır? Bilindiği üzere bazı güçleri elinde bulunduran kişiler tamamen şahsi menfaatleri adına toplum çıkarına uymayan kararlar alıp uygulamaya koyabilmektedirler. Birey olarak baş edilemeyecek bu tür uygulamalarla STK olarak baş etmek mümkündür. Demokratik toplumlarda her şey salt oy gücüyle yürümez yürümediğini de bu güne kadar defalarca gördük. Sadece lafla şikayet ederek mevcut sorunlara çözüm sağlanmaz çözümün bir parçası olmak gereklidir. Toplum olarak şimdilere kadar mevcut örf, adet, gelenek ve göreneklerimizle ayakta durmayı başardık ama şimdilerde kapitalizmin sınır tanımayan ilkeleri mevcut kültürümüzü törpülemeye başladı ve tehlike çanları çalıyor. Neden derseniz ülkemizin şu anki mevcut yapısı bu kadar sınırsızlığa hazır değil. Yasalar olarak değil, eğitim olarak değil, ekonomik olarak değil. Örnek mi? Gaspçılar adam öldürüyorlar 3,4 yıl sonra dışarıdalar….Hırsızlar 18 yaş altı ise ertesi gün dışarıdalar, 40 milyarlık düğün rezaletini hatırlarsınız bunlar 18 yaş altı idiler… Amerika da çocuk pornosu çeken bir adam 150 yıl ceza alırken bu kötü, hatta kötü ötesi rezilce eylemlerini bizim gibi yasal boşlukları bulunan ülkeler de çökmüş bir ahlak yapısına sahip insanlar üzerinden rahatça bizim bebeklerimizi kullanarak gerçekleştiriyorlar… Bu örnekleri çoğaltmak maalesef oldukça mümkün o halde artık sızlanmak yerine çözümün bir parçası olmak zamanı gelmiştir ve bunun için güç oluşturma kurumları olan STK’ lara katılmak gereklidir artık düşünce yapınıza uygun gelen hangisiyse…Düşünce yapınıza uygun bulamadınız mı? Kendiniz kurun. Ülkemizde STK’ ların da çok eksikleri var ama bu kavram önem kazandıkça mevcutlarda iyileşmeler olacağına da inanıyorum…
(Devamı var)