STK'LAR NEDEN BİRLEŞEMİYOR? (5)
Sivil Toplum Kuruluşları nedir?
Görevleri nelerdir?
Gönüllülük esasına dayanan, kar amacı gütmeyen, gelirleri bağışlar ve üyelik ödemeleri olan resmi kuruluşlardan bağımsız olarak çalışan siyasi, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçlar doğrultusunda lobi çalışmaları ve eylemler yapan kuruluşlar. Dernek, vakıf, sendika ve oda adı altında faaliyet gösterirler. Vakıf dernekleri topluma yararlı bir hizmet vermek için kurulan yasal topluluklardır. Sivil toplum kuruluşları özel kişilerin girişimiyle devlet organizasyonlarından bağımsız kanuni olarak kurulmuş organizasyonların genel adıdır. Sivil Toplum Kuruluşları kısmen veya tamamen devlet organları tarafından desteklense bile bünyesinde bir devlet yetkilisini barındırmadığı sürece Sivil Toplum Kuruluşu olarak kabul edilirler.
STK’lar devletin gücünün yetersiz kaldığı konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak devlet işlerindeki açığın ve gecikmenin kapanmasına yardımcı olur. Tüm dünyada ulusal ve uluslararası STK’lar vardır. Bu kuruluşlar ülke vatandaşlarının seslerini duyurmalarını, sorumluluk almalarını ve devlet ile kurdukları örgütü diyaloğa geçirmeyi sağlarlar.
STK’lar çok iyi yapılandıkları vakit devletten daha çok güven toplayabilirler. Bu kuruluşların yaptırım gücü sınırlı olmasına rağmen İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi bazı kuruluşlar uluslararası politikaları yönlendirme gücüne sahiptirler.
Biz kurulalı iki yıl oldu açılışımızı bu Mayıs ayında yaptık, bir iki okul yöneticisi ve STK’lar dahil Sayın Kaymakamımız Ahmet Narinoğlu beyefendi ve ekibi, sayın Belediye Başkan Yardımcımız Mesut Çetin Kaya, Kent Konseyi Başkanımız Rahmetli Mesut Çalık ve eş dost hariç STK’lardan gelen olmadı.
Neden diyerek sorguladım, gördüm ki her STK kendi derdine düşmüş. Aynı amacı güden bir STK altında toplanabilecek en az 3 STK mevcut hepsi kendi başına bir şeyler yapmanın kendisini kanıtlamanın peşinde.
Örneğin çocukları okutmak amaçlı en az 4 STK var;
- Eğitim çağındaki çocukları okutma derneği
- Okumaya muhtaç çocuklar derneği
- Kurs ve okul talebelerine yardım derneği
- İlim ve okuma derneği gibi.
İnanın tüzüklerindeki farklar çok azdır, sadece amaç aynı ama isimleri farklıdır. Neden bu dernekler kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışacaklarına bir araya gelerek tek çatı altında toplanamazlar ve daha büyük bir güç olmazlar.
Bir başka örnek;
Engelsiz yaşam derneği
Sakatlar ve yaşlılar bakım yardımlaşma derneği
Bu iki derneğinde kurulma amaçları ve çalışma amaçları da aynı, tek farkları birinci dernekteki yönetimden şikayetçi olanların 2. Derneği kurması. Daha bir sürü örnek sıralayabilirim. Amaçlar aynı sadece tüzüklerde ufak farklılıklar var, projeler hemen hemen aynı sadece elin bir olalım beraber çalışalım yok. Bu derneklerin çoğunun başında kadınlar var ve kurucu üyeleri de kadınlar.
Hemcinslerimden özür diliyorum ama sonuç değişmiyor. Kadınların çok olduğu her yerde çekememezlikler, kıskançlıklar, kırgınlıklar ve dedikodular hat safhada, STK’larda çalışmanın birer gönül işi olduğunu unutup başka şeylerin peşinde koşuyoruz. Her STK’nın kendine has parası yok, hepimiz kendimize sponsor arıyoruz çünkü aklımızdaki projeler sürdürebilirlik ve para istiyor.
Benim küçük şehrimde durum bu vaziyette, büyük şehirleri düşünemiyorum bile. Bu verdiğim rakamlara dernek gibi kurulup aslında işi ticarete döken STK’lardan bahsetmiyorum bile onları da sayarsak rakam 100’ e yaklaşır sanırım. Ülkemizde dernekleri denetleme noktasında çok gerideyiz. Her önüne gelen dernek ve vakıf kuruyor. Merdiven altı dernekleri saymıyorum bile.
İstanbul, Ankara’daki büyük şehir belediye başkanlarını STK’lara yapılan yardımların kısıtlanması amacında kutluyorum. Lakin iyi araştırılmalı kendisini kanıtlamış ya da yapacağı projelerle kendisini kanıtlamak isteyen STK‘lar bu kapsamın dışında kalmalı. Kimse kimseyi üzmemeli kırmamalı küstürmemeli belediyelerde kendi yandaş STK’lara yardım ederken diğer STK’ları unutmamalı.
STK’lar da kendilerine çeki düzen verip sadece halk için çalıştıklarını unutmayıp yapılıp sürdürebilirliği olan projeler hazırlamalı.
Unutmayalım ki birlikten güç doğar, o güçten de Türkiye şahlanır.
(Bitti)