Şu Macron meselesi (2)
Macron’un sıkıntısı büyük.
Yine aynı analizde yerlan bilgilere göre; hem ülke içinde Nisan 2022'de düzenlenecek seçim öncesi siyasi rekabet, hem de ülke dışında, Libya, Suriye, Afrika, Doğu Akdeniz gibi birçok gerilim hattında söz sahibi olma isteği Macron'u, kimilerine göre 'benzer çıkarlar peşinde olan' Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yine karşı karşıya getirdi.
İki ülke liderinin de dış siyaset ile iç siyaseti iç içe ve paralel götürdüğü yorumları yapılıyor.
Fransa'da Sciences Po Enstitüsü Emeritüs Profesör unvanı sahibi deneyimli siyaset bilimci Bertrand Badie, Macron ile Erdoğan'ın kullandıkları dil ve sergiledikleri tavrın anlaşılabilmesi için iki parametrenin göz önünde bulundurulması gerektiğini söylüyor ve ülke içi kamuoyu oluşturmanın ülke dışı diplomatik ilişkilerde aracı olarak kullanıldığı yorumunu yapıyor:
"Birinci parametre, uluslararası ilişkilerde giderek yaygın hale gelen bir durum. Bu da, farklılıkları, sorunları kamuoyunda bir çatışma haline getirme eğilimi. Macron'da, Erdoğan gibi, kamuoyunu tanık olarak gösterip hükümetler arası bir sorunu 'fikir ayrılığı sorununa dönüştürme arzusu' var. Ülkelerde kanaatler, siyasi söylemlerden ve hükümetin yaptığı tercihlerden daha hızlı yayılıyor.
Bir bakıma her iki liderde kendi inançlarının evrensel tabanına sesleniyor.
İkinci parametre ise daha siyasi. Her iki liderin de siyasi stratejileri var. Macron'un stratejisi Fransız toplumu içinde radikal İslam'a karşı görüş birliği yaratmaya çalışmak. Elbette hedef sadece iyice laikleşmiş Fransız entelijansiyası değil elbet.. Güçlü bir hristiyan olarak kendi kurdukları laik çerçeveyi daha bir hristiyanlaştırmak.
Çünkü yeni dünya biçiminde devletlerin ve toplumların biraz dinselleştirilmesi esası ağır basıyor.
Dinsel ağırlığı olan toplumlarda sorun çözmek basit kriterlere dayanıyor ve daha kolay..
Erdoğan tarafında ise kendisini İslam'ın savunucusu olarak ortaya koyup iç siyasetteki zorlukların üstesinden gelme arzusu var..
Konun uzmanlarına göre; Erdoğan bu stratejisiyle 'iki alanda kazanım sağlıyor':
Dini konularda çok hassas olan kendi geleneksel seçmen tabanını kazanıyor. Ama aynı zamanda, Türk toplumunun ötesinde, ümmeti birleştirici, organize edici özelliklere sahip liderlerin giderek daha az olduğu Müslüman dünyasında Erdoğan 'liderlik' için en iyi aday. Rakibi yok."
Bir başka iddia ise Erdoğan Arap sokağını kendi çevresinde topluyor. Erdoğan bu konuyla ilgili ilk ve en önemli çıkışı Davos’ta “one Minuit” ile yapmıştı.
1. Erdoğan "Bunu da bugün, İslamcılık ile bir 'gerilim' halinde olan bir Batılı tarafından tehdit ediliyor gibi sunuyor."
Fransa'da Müslüman nüfusun yaklaşık 6 milyon olduğu tahmin ediliyor. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'una denk gelen bu oranla Fransa, Batı Avrupa ülkeleri arasında en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke konumunda.
Kamuya açık alanlarda burka takmak, okullarda helal yemek verilip verilmeyeceği, kamu kurumları ve kamuya açık alanlarda dini sembollerin taşınıp taşınmayacağı, plajlara burkini giyilmesi tartışmaları Fransız kimliği ve özgürlükler çerçevesinde gündeme gelirken radikal İslam'ın dini ve siyasi tanımlamalar üzerinden yapılması eleştiri konusu da oluyor.
Fransa'daki İslamcılık tartışmalarına, 2017 seçimlerinde merkez sağdan aday olan eski Başbakan François Fillon da katıldı. Kamuoyundan büyük oranda çekilen Fillon, sessizliğini L'Express dergisi için bozup verdiği mülakatta öğretmen Samuel Paty'nin öldürülmesine de değinip 'İslamcılık ile güç ve tam kuvvetle mücadele edilmesi gerektiğini' söyledi.
Nicolas Sarkozy döneminde başbakanlık yapan Fillon, toplumda 'İslamcılıkla ilgili bir kriz' olduğunu ifade edip "Müslüman topluluğun önemli bir kısmı entegre olmayı, Cumhuriyet'in kurallarına uymayı ve ortak yaşama dâhil olmayı reddediyor. Okulda yaşanan durum bu genel durumun yalnızca bir sonucu" dedi.
Macron'un 'İslamcı ayrılıkçılık' ifadesine de tam olarak katılmadığını belirten Fillon, "Entegrasyonun reddedilmesi yalnızca ayrılıkçılık değildir. Bu, Müslümanların dinin dünyasında kuralların, değerlerin, dogmaların dayatılmasıdır. Bu tabii Müslüman Fransızlar arasında bir azınlığın davranışı ama tüm dünyada da yayılmakta olan bir durum."
(Devam edecek)