NURAY ÇAĞLAR

NURAY ÇAĞLAR

Suç ölende mi? (1)

Biz sahte içkiden ölen vatandaşları ve o içkileri yapanları satanları sayfa sayfa yazar anlatırız..

Ama hiç şu soruyu sormak aklımıza gelmez: Bu insanlar neden sahte içkiyi alır..

Cevap net ve kısa: Ucuz olduğu için

Haberler hep şöyle söyler; Türkiye'de 9 Ekim'den bu yana sahte içki sebebiyle 60'tan fazla kişi yaşamını yitirdi. İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Muğla, Kırıkkale, Trabzon ve Zonguldak'ta meydana gelen ölümlerde metil alkol zehirlenmesinden şüphelenildiği belirtiliyor.

Oysa bu sadece  aç gözlülük müdür?

Polis sahte ve kaçak içkiden kaynaklı ölümlere ilişkin gerçekleştirilen operasyonlar neticesinde yakalanan 58 şüpheliden 7'sinin tutuklandığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre operasyonlarda 17 bin litreye yakın etil alkol ve 2 binin üzerinde sahte alkollü içki ele geçirildi.

Şimdi sorun bitti mi yani…

Malum Türkiye'de son yıllarda evde hobi ve kişisel kullanım amaçlı alkollü içki üretiminde artış olduğu ve buna bağlı olarak da kaçakçılığın arttığı biliniyor.

Evlerinde alkollü içki üretimi yapanlar, bunun zahmetli bir uğraş olduğunu ancak kendi ürettikleri ürünü kullanmayı tercih ettiklerini söylüyorlardı..

Sonra  yönetim etil alkol üretimini ve satışını sıkı denetim altına aldı..

Aslında denetim yeni değil.

Daha öncede benzeri bir çalışma yapılmış evsel alkole maviye boyanmıştı..

Ama yeterli olmadı..

İçkiye meraklı olanlar evlerinde içkiyi üretmeye devam ettiler..

Sonra denetimler sıkılaştırılınca ortadan kayboldukları sanılan “sahte zahir taciri ölüm melekleri” yine ortaya çıktı..

Oysa etil alkolün serbest dolaşımında hiçte ölüm haberi gelmemişti..

Ama yabancı sermayeli içki üreticileri bastırdı, maliye dolaylı vergiyi alamayınca işler yine eskiye döndü..

Metil alkol yine zehir tacirlerinin elinde ölüm şurubuna dönüştü.

İstanbul'da ikamet eden ve 10 yıldır kendi evinde alkollü içki üreten bir kişi, içki üretmeye ilk aşamada hobi ve keyif amaçlı başlamış. Daha sonra maddi olarak da içki üretmenin avantajını gördüğünü ve üretmeye devam ettiğini söylüyor:

"Bu bana keyif veren bir şeydi, farklı tatlar üzerinde denemeler yapıyorum ve her seferinde daha iyisini yapmaya çalışıyorum. Tabii bir taraftan maddi yönü de var. Bir litre rakıyı 200 küsur liraya alıyorsunuz. Ancak evde yapıldığında bu maliyet 4/3 oranında  düşüyor. Bu çok büyük bir etken.

"Doğal yollarla rakı yapmak çok zahmetli olduğu için ben bira ve şarap yapımına ağırlık verdim. Tüketimim kadar yapıyorum. Ancak hâlâ etil alkol satın alarak ucuza rakı yapmaya çalışanlar var."

 İsmini açıklamayan  başka biri ise evde alkol üretmeye başlamasına neden olarak, ürünlerin fiyatının artmasını gösteriyor:

"Bütçemi korumak için evde rakı yapmaya başladım. Herhangi bir alkol bağımlılığım yok, ama yıllar içinde eş dost ile beraber oluşturduğumuz bir eğlencemiz, rutinimiz vardı. Bunu bütçemizi sarsmadan devam ettirmek istedik. Biraz da merak vardı tabii, insan nasıl olacak diye merak ediyor. O sıralar benim gibi kendi içkisini yapmaya başlayan ve bunu internette anlatan çok fazla kişi vardı, ben de o şekilde öğrendim. Ancak son zamanlarda olan olaylar cesaretimizi kırdı."

(Devam edecek)

<