Suç ölende mi? (2)
Ölümlerin metil alkolden kaynaklandığını belirtiliyor. Bu bilgi de yeni değil.
Piyasada şu anda etil alkole erişimine yönelik denetimler de artırılmış vaziyette, dolayısıyla kendi içkisi kendisi üretenler zorda. Alkole ulaşamayınca ulaştığını iddia edenlere ulaşıyorlar ve ucuz içki satın alıyorlar.
Etil alkole erişilemediğinde bu yeraltı ekonomisinin baronları metil alkole çok daha kolay erişiyorlar. Hayatını kaybeden insanlar ya birilerinin yaptığı sahte içkiyi alıp tüketiyor ya da birilerinin piyasaya sürdüğü metil alkolü alıp evde etil alkol zannederek bunu karıştırıyor.
Etil ve metil alkolün kimyasal analiz yapılmadan ayırt edilmesinin neredeyse imkansız olduğu kesin
Bir tahıl alkolü olan etil alkol, gıda amaçlı ve içki yapımında kullanılmasın yanında tıpta da yaygın olarak değerlendiriliyor. Odun talaşının distile edilmesi ile elde edilen metil alkol ise çeşitli endüstri ve sanayi kollarında kullanılıyor. Metil alkolün buharına maruz kalınması ya da cilde temas etmesi bile zehirlenmelere yol açabiliyor.
Vergi uzmanları da, alkollü içkiler üzerindeki vergilendirmeden dolayı sahte içki üretiminin cazibesinin arttığını belirtiyor.
Uzmanlar, "Sahte içkiye bu cazibeyi kazandıran en önemli unsur yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranları" diyen Bingöl, alkollü içkilerden tahsis edilen iki temel verginin (Özel Tüketim Vergisi) ÖTV ve Katma Değer Vergisi (KDV) olduğunu söylüyor:
"Bu vergilerin tutarı ve toplam vergiler içindeki payı sürekli olarak artmaktadır. Son 10 yılda alkollü içkilerden alınan ÖTV rakıda yüzde 443, birada ise yüzde 365 arttı.
"ÖTV Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren otomatik artış sistemi de hayata geçirildi.
"Alkollü içkilerdeki ÖTV artışı doğal olarak, market rafındaki içkinin fiyatına yansır. Alkollü içkinin perakende satış fiyatı içindeki vergi oranının yüksekliği, kaçak alkol üretiminin kâr marjını ve cazibesini artırır."
Elbette, sahte ya da kaçak alkollü içki üretiminin ve satışının yaygınlaşmasının yalnızca yüksek vergi oranlarıyla açıklanamayacağını, alkollü içkilerin üretimine ve satışların denetimine de önem verilmesi de şart.
Uzmanlara göre; aşırıya kaçan vergileme rejimi üzerinde düzeltici işlemlerle vergilerin kaçak içki üretimini cazip kılan yönü törpülenmeli, diğer yandan etkili izleme ve denetleme mekanizmaları hayata geçirilmeli.
Kimya Mühendisleri Odası sahte içki sebebiyle son günlerde artan ölümlere ilişkin yaptığı açıklamada, alkollü içkilerden alınan ÖTV ve KDV'nin indirilmesi yönünde Maliye Bakanlığı'na çağrıda bulundu bile.
Evde içki üretmek yeni bir kavram değil. Çok eskiden beri ev likörü denilen bir şey yapılır. Alkolü gıda evsel kullanım amaçlı alkol, bu toprakların bir geleneği .
İçki çok pahalı olmadığı taktirde insanlar bundan alıp içki benzeri bir ürün yapmaya çalışmazlar zaten." Elbette bir olayın pandemi bölümü var.
Uzun süre evde kalan kişiler kimi zaman kemdi tüketimleri kimi zamana da eş dost için üretti
Ayrıca pandemi nedeniyle bozulan moraller içkiyle izole edilmeye başlandı.
Son tahlilde etil alkol satışı yeniden serbest olmaz veya fiyatlarda büyük oranda indirim yapılmazsa da ölümlerin artacağı kesin…
İnsanları zam yaparak bir şeylerden vaz geçiremezsiniz..
Aşırı kar hırsıda çok dev şirketi batırmıştır..
Biraz sosyoloji ve ekonomi bilenler bunu anlayacaktır….
(Bitti)