Haluk Özgür

Haluk Özgür

TÜRKÜLERİMİZ  VE  TÜRKÜ KÜLTÜRÜ

Hayatımıza başka bir anlam katan , gönül dünyamızı zenginleştiren , dinledikçe  bizi dahada derinlere götüren  şeydir Türkü. Her dinlediğimizde “ yaa böyle bir şey olamaz ! ", "bir ömür dinlesem yinede bıkmam bu parçadan ”  dediğimiz şeydir Türkü. Kalbimizi sızlatan, halkın dili olan, gönüllere bir nebze olsun su serpen  şeyin adıdır  Türkü . 

Bu kadar çok anlam uzantısı olan türkülerimiz peki şimdi nerede ???

Elbette şu an bu yazıyı okuyanlar; olur mu canım, yol ver dağları dinliyoruz, Acem kız en sevdiğim türkü, heleki  o varya o, herkesin favorisi olan türkü, Gesi Bağları...  

Evet bu sözleri şu an ve her daim hepimiz tekrarlıyoruz .  peki gerçekten türkülerimiz bunlardan mı ibaret ?  

Yok efendim ne demek!  bir sürü Türkü  var işte! Hani varya …

Hangisi  onlar  yada hangileri ?

Bir sürü işte ya!!!  hani, hımmmmm şimdi hatırlayamıyorum !!!

Aslında şimdi hatırlayamıyorum kelimesinin  mana alemindeki çevirisi  bilmiyorumdur. Elbette belli yaşlardaki türkü aşıklarını tenzih etmemizde fayda var  , onlar benim dahi bilmediğim türkülerden haberdarlar. Lakin geneli düşündügümüzde durum yukarıdaki  meseleyi hafifletmiyor.  Peki bu mesele midir?   

Kimisine göre değil, bazılarımız türkü dinlemek zorundamıyız  be kardeşim, diyebilir. Kimiside yenilikçi olmaktan dem vurabilir. Elbette türkü dinlemek zorunda mıyım diyen kişilere pek bir sözümüz olamaz. Ne kadar sözümüz olmasada! Bu kişilerin neden türkü dinlemediğini merak etmiyor da değilim. Zevkler ve renklerin tartışılmadığı bir dünyada yaşadığımızdan olabilir! Ancak  zevklerin ve renklerin tartişılmadığı bu dünyanın bir bileşeni olarak, bu zevklerin ve renklerin oluşmasında bizlerde  katkıda bulunuyoruz, azda olsa. Nasıl katkıda bulunduğumuz uzun mesele. burada izah edemeyecegimiz kadar uzun. Sosyolojik bir çalışma konusu olabilir. Ancak gerçekten katkıda bulunuyor muyuz? Sorusunu kısaca değinmek istiyorum.

Henüz  ilkokul 4. Sınıf öğrencisi olan bir çocuk, “türküden nefret ediyorum” diyorsa (bu çocukla bizzat konuştuğum için örnek verdim), bunun altında  yatan  birşeyler aramak gerek diye düşünüyorum. 

Türküleri sevmediğini söyleyenlerın; günü birlik yapılan, çıplak sesleri dinlenilmeyecek kadar kötü olan, studiolarda mix ve mastering ( düzenleme)  yapılarak  ancak dinlenebilecek hale getirilen,  popüler kültürün ürettiği, popüler müzikleri dinlediklerine şahit oluyorum. Bunların kimler olduğunu sizler tahmin ettiniz zaten, isim vermeye lüzüm yok. Sadece o 4. Sınıf öğrencisi değil, adını entelelktüel koyduğumuz nice kimselerde bu furyanın içinde kayboluyor.

Peki neden bu kadar kötü şeyleri insanlar dinleyebiliyor ya da prim veriyor ?

İnsan ne ile beslenirse onunla hemhal olur. Ona benzemeye başlar.  Hz. Ali’nin  herkesçe bilinen o sözünü hatırlarsak; “İnsanın  kalbinde iki  tane nokta vardır, birisi beyaz, diğeri  siyah. İnsan iyilik yaptıkça, beyaz nokta büyür ve  kalbi bembeyaz olur, kötülük yaptıkçada  siyah nokta büyür ve kalbi simsiyah olur.” Bu ilkenin, insan odaklı bir çok konuda, yürek iklimini oluşturan unsurlarda  geçerli olduğunu kanaatindeyim.  

Kötü müzik dinleye dinleye, kalbimizde kötü ses ve kötü müzik kültürü hakim oluyor. Artık iyi şeyleri kulaklarımız duyamıyor, kalbimiz derin manalar  içeren müzikleri  hissedemez oluyor. İşte o 4. sınıf öğrencisinin Türküden nefret ediyorum sözünün altında, kalbinin türkü ile beslenmediği yatıyor diye düşünüyorum. Tabiki  türkü odaklı konuşuyor olsakta konunun özünde kaliteli müzik ve insanların buna teveccühleri var. Tükriyede opera dinleyen kaç kişi var? Kaç kişi klasik müzik seviyor? Opera ve klasik müzik kültürü  bambaşka bir  yazıda  değinilecek bir konu. Lakin Türkiye'de sevilmemesinin  sebebini de yine yukarıda  gösterdiğim gerekçelere bağlayabiliriz .

Henüz yeni çıkmış,18 yaşında, popüler kültürün ürünü  olan bir genç kızı tüm Türkiye  tanıyor iken  hayatını Türkülere adamış, birçok düzenlemeler yapmış klasik sayılabilecek bağlama eserleri  yazmış Türkiyenin sayılı virtiözlerini kaç kişi tanıyor!!! 

Nereye gitti bizim güzelim türkülerimiz ve türkü kültürümüz  ?                                            

 

<