FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

FARKLI TARAF

UĞURSUZ 13 HURAFESİ VE UĞURLU 7 İNANCI

Bunun elbette hiçbir mantıklı ve bilimsel temeli olmasa da 13 rakamının uğursuz olduğu, yaygın bir inanç. Köküne gidince, bu görüşün daha çok Hıristiyan toplumlarında bilinen bâtıl düşüncelerden kaynaklandığı ve zamanla doğuda da yaygınlaştığı görülüyor. Daha da gerilerde Yunan Mitoloji’si ve Paganizm izleri beliriyor. Hammurabi kanunları listesinde ise 13 sayısı atlanmıştı.

Günümüze kadar ulaşan bu kanı nedeni ile insanların çoğu 13 rakamından uzak duruyor. Bir ulaşım aracında karşılaşırsa seyahate çıkmıyor veya koltuğu değiştirip 13 no’lu koltuğu boş bırakıyor. Gökdelenlerin ve hotellerin 13. Katına “14. Kat” adı veriliyor. Otellerde 13 ve 666 no’lu oda yok.

Dünya’mızı tehdit eden, en büyük ölümlere sebebiyet veren, insanlara musallat olan musibetlerin de 13 olması;

Savaşlar,

Yangınlar,

Seller,

Depremler,

Fırtınalar,

Yokluklar ve Yolsuzluklar,

Ekonomik boş vermişlikler,

Cinayetler,

Sabotajlar,

Suikastler,

Terör,

Trafik kazaları,

Salgın hastalıkları.

İnsanlar bu rakamın uğursuzluğuna inanmıştır.

UĞURLU 7 İNANCI

7 rakamının uğuruna inanma sebepleri ise;

Güneş Sisteminde Dünya haricinde, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün adında 7 gezegen olması. Pluton 70 yıl gezegen sayıldıktan sonra aforoz edildi. 2006 yılında toplanan Uluslararası Astronomi Birliği en sonunda ana gezegenlerin hepsinin ortak bir noktası olduğunu fark etti: Gezegenlerin civarlarında, kendi boyutlarına yakın başka hiçbir şey yoktu. Bu gezegenler çevrelerindeki cisimleri ya uydu olarak yörüngelerine çekiyor, ya onlarla çarpışarak parçalıyor ya da cisimler bir şekilde uzay boşluğuna fırlatılıyordu- yani başka bir deyişle, gezegenler bir yolunu bulup yörüngelerini diğer cisimlerden arındırıyordu. Ancak Plüton bu saydıklarımızdan hiçbirini yapamıyordu: etrafı boyutları onunkisine yakın bir sürü benzer cisimle çevriliydi. Bütün bu veriler göz önünde bulundurulduğunda Uluslararası Astronomi Birliği, Plüton’un sınıfta kaldığı kararına vardı. Artık bir gezegen değildi.

Dünya’da Asya, Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika, Antarktika ve Okyanusya (Avustralya) adında 7 adet kıta olması.

Türkiye’de Akdeniz, Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu adında 7 coğrafi bölge olması.

Gökyüzünün ve yerin 7 kat olması.

Gökkuşağındaki temel renklerin kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor adında 7 renk olması.

Dinimiz İslam’da 7 mertebe olması.

Kur’an-ı Kerim’in ilk suresi olan Fatiha Suresi’nde 7 adet ayet olması.

İstanbul, Roma ve Kudüs’ün 7 tepeli olması.

Antik Dünya’nın Keops Piramidi, Babil'in Asma Bahçeleri, Artemis Tapınağı, İskenderiye Feneri, Halikarnas Mozolesi, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli adında 7 harikası olması.

Büyük Ayı Takım Yıldızı (Ursa Major)’ün yedi yıldızı olması.

Müslümanlıkta 7 kat Cennet’ten bahsedilmesi.

Baş meleklerin Mikail, Raphael, Cebrail, Jophiel, Ariel, Azrail, Şamuel adlarında ve 7 tane olması.

Haftanın 7 günü olması.

Müzikte DO, RE, Mİ, FA, SOL, LA ve Sİ adında 7 nota olması.

Topkapı Sarayı’nın ana giriş kapısı Bâb-ı Hümâyun dışında 7 kapısı olması; Bâbüsselâm, Bâbüssaâde adı verilen iki büyük kapı ve beş adet hizmet kapısı (koltuk kapısı).

Mitoloji’de 7 esas tanrı olması.

Tibet’te 7 buda olması.

Roma rakam sisteminde 7 harf olması; 1=I, 5=V, 10=X, 50=L, 100=C, 500=D, 1000=M.

Cuma namazında 7 farzı olması.

Yahudilerde kutsal şamdanın 7 mumlu olması.

Ailede soyun 7 göbeğe kadar çıkarılması.

Dijital cihazlarda 7 segmentli bir ekran kullanılması.

Mevlana’nın 7 öğüdü ve Mevlana’nın Mesnevi’si 7 cilt olması.

Çocukların 7 yaşında bilinçlenmesi ve okula başlaması.

Katoliklerde ve Doğu Roma Ortodoks Kilisesinde 7 Tanrının aktif olarak yer aldığına inanılan kutsal ayin (sakrament) esastır. Vaftiz, konfirmasyon, tövbe/günah itirafı, evharisti/kutsal komünyon, evlilik, rahip takdisi, ölüm esnasında hastayı son yağlama adı altında 7 ritüel olması.

Mısır’da Güneş Tanrısı Ra’nın 7 ruhlu olması.

Çin’de kutsal 7 element olması.

Afrikalıların Kwanza Bayramı 7 sembollü olması.

Zulu süsleri 7 renkli olması.

Eskimolarda karın 7 değişik ismi olması.

Japonlarda rakamların en uğurlusunun 7 olması.

Harry Potter serisinde 7 kitap olması.

Pamuk Prenses’in 7 cücesi olması.

Hürmüz’ün 7 kocası olması.

Okyanusların sayısının 7 olması.

Gittiğimiz yön dışında 7 adet yön olması.

Dünya’nın 7 günde yaratılmış olması.

7 adet Kristal sistemi olması: Triklinik, Monoklinik, Ortorombik, Rombohedral, Tetragonal, Hegzagonal ve Kübik Kristal Sistemi.

Bir küpte 7 boyut olması.  (üç boyut dâhil)

İsrail halkının mâtem zamanı 7 gün yas tutması.

Hıristiyanlıkta, 7 mühür açılması, 7 kiliseye gönderilmesi, nihai yargı günü 7 boru çalınması.

İnsanın manevi gelişiminin, 7 aşamadan ve kapıdan geçerek tamamlanması.

Kâbe’de 7 minare olması.

Bebeklerin dişlerinin ortalama 7 aylıkken çıkması ve süt dişlerinin 7 yaşında dökülmesi.

At nalında bulunan delik sayısının 7 olması.

İslamiyet’in 7’nci yüzyılda doğmuş olması.

Budizm’in kurucusu Gautama BUDDHA’nın doğar doğmaz attığı adım sayısının 7 olması.

Milli Piyango biletlerinde 7 rakam olması.

Belki hepsini biliyoruz ama hepsini bir araya getirince, ortaya gerçekten gizemli bir durum çıkıyor.

7’nin bu kadar çok kullanılması bir tesadüf mü? Yoksa bunun bir anlamı ve mesajı var mı?

7, hem fiziksel ve hem de ruhsal tamlık ve mükemmellik sayısıdır. Anlamının çoğu doğrudan Tanrı’nın her şeyi yaratmasına bağlı olmasından olur.

MOZART, 7 yaşında verdiği konser sonrası ünlü olmuştur.

7 yaşına gelen çocuk acı çekmenin ne olduğunu bilir, çünkü kendisi de açı çekmiştir. Fakat bu başkasının da acısını anlamaya yetmez.

Söz insan icadıdır, lakin rakamlar tanrısaldır. Matematik her ne kadar insan yapımı gibi dursa da, hep vardı. Tıpkı rakamlar gibi örneğin tüm Dünya’da uğur ve şaman sembolü olan 7 gibi. 7 rakamının peşinden gittikçe birçok gizemle karşılaşırsınız. Çünkü 7, bu Dünya’nın dışından gibidir. Diğer asal sayılar gibi, hiçbir tam sayı küsuratsız 7’ye bölünemiyor. Bu da bâkire halinin oluşumunu sağlayan nedenlerden sadece biri.

7 SAYISININ ÖNEMİNE DAİR 7 FARKLI TESPİT

1. Antik çağlardan beri önemli olup, Eski Akit’te de Dünya altı günde yaratıldı ve Tanrı yedinci güne dayanarak bu güne kadar kullandığımız yedi günlük haftanın temelini oluşturdu. Yeni Akit’te 7 numara, Dünya’nın dört köşesini ve kutsal üçlü ile birliğini simgeliyor.

2. 7 rakamı vahi kitabın da (7 kilise, 7 melek, 7 mühür, 7 trompet, 7 yıldız) yer alıyor. Kur’an 7 gökten bahseder ve Müslüman hacılar Mekke’deki (İslam’ın en kutsal yeri) Kâbe’nin etrafında 7 kez yürürler. Hinduizm’de 7 yüksek Dünya ve 7 yer altı vardır ve Budizm’de yeni doğan Buda yükselir ve 7 adım atar.

3.Uğur ve şans özelliklerle ilişkilidir. Yedi sadece kumar makinelerinde ikramiyeyi temsil etmekle kalmaz, aynı zamanda birçok efsane ve folklor için de temel oluşturur.

4. Bellek kapasitemi ile eşleşiyor. 1956 yılında Harvard Üniversitesi’nden George MILLER, günümüzde psikolojide klasik gazetelerden biri olarak kabul edilen şeyi yazdı ve bu kitapta çoğu insanın kısa süreli hafızalarında yaklaşık 7 bilgi tutabildiğini gösterdi. Bu yüzden A.B.D. ve Türkiye dâhil diğer birçok ülkedeki telefon numaralarında 7 basamak (alan koduna dayanmayan) olma eğilimi vardır.

5. Yedi maddeyi tercih eden zihinsel kapasitemiz nedeniyle, yedi bilgi olarak sunulduğu sürece, yedi de dikkat sürelerimiz için iyi bir seçimdir.

6. Bir asal sayıdır. Asal sayılar sadece kendileri ve 1 sayısı ile bölünebilen ve uzun zamandır hem matematikçiler hem de matematikçi olmayanlar için özel olarak kabul edilen rakamlardır. Yedi, bazıları tarafından ilk 10 sayı içindeki en “asal” sayı olarak kabul edilir, çünkü bunu grup içinde çoğaltamazsınız, bu da onu bir tür Optimal Prime (en uygun zaman) yapar.

7. En popüler sayıdır. Matematikçi Alex BELLOS, 44.000 kişiden favori numaralarını adlandırmasını istedi ve 4.000’den fazlası diğer numaralardan çok daha fazla olan 7 sayısını adlandırdı. Gerçekten de, insanlardan 1 ile 10 arasında bir sayı belirtmelerini isteyin ve çoğu, birçok sihirbazın bildiği gibi 7 rakamı söyleyecektir.

Netice olarak; 7 sayısı kültürel, tarihsel, dini, sayısal ve psikolojik faktörlerin birleşimidir ve alacağımız kararlar üzerine katkıda bulunur.

EŞEĞE TERS BİNEN HOCA

Adamlar Nasrettin Hoca’ya sormuşlar; “Hocam eşeğe neden ters biniyorsun?” diye..

Nasrettin Hoca, “Tabii ki arkadan gelebilecek riskleri görüp anında tedbir almak için..” diye cevap vermiş…

Adamlardan biri bu sefer merakla Hocam, tamam da bu sefer önden gelecek riskleri nasıl göreceksin ?” diye sormuş…

Hoca cevap vermiş , “Merak ettiğin şeye bak..” demiş, “Önden gelen riskleri de eşeğim görür ve önlemini alır!”

NE UĞURLU? NE UĞURSUZ?

Bilinç düzeyi düşük bir bireyin uğur ile başı derttedir. 

Kısa vadeli kârlar peşinde koşan, yazı-tura atarak veya gök cisimlerinin pozisyonundan anlam çıkararak düşüncesizce kararlar alanların aldığı her karar uğursuzdur. 

Bilinç düzeyi yüksek birey ise, attığı her adımı, ölçüp biçerek ve geleceği de düşünerek attığı için, aldığı her karar uğurludur.

Sağlıcakla kalın.

<