FARUK KORÇA

FARUK KORÇA

FARKLI TARAF

ÜNİVERSİTE SINAVLARI KALDIRILMALI (1)

Yıllardır eğitimde yaşanan sıkıntılar ve bilhassa sınavlarda sorunlar yaşandığı bilinmesine rağmen, bu güne kadar çözüm yoluna gidilmemiş ve pandemi döneminde problemler su yüzüne çıkmıştır.

Tüm ülkelerde az veya çok benzer problemler yaşanmakta ise de Ülkemizdeki sınav ağırlıklı eğitim sistemi L.G.S ve Y.K.S. çocuklarımızı ezdi, geçti.

Konu ne olursa olsun, eğer çözüme karar verilirse, mutlaka bulunur.

Eğitimde çözüm bulunamayacak hiçbir sorun yoktur. Yeter ki ne istediğimiz konusunda Millet ve Devlet olarak asgari müşterekte buluşalım. Çözümü çok uzaklarda aramayalım. Samimiyet, şeffaflık ve güven, her sorunun çözümünde ortak noktalardır. Eğitim öteki devleti, iktidarı, muhalefeti, niteliklisi olmaz. Adı üstünde Milli Eğitim, milli bir meseledir.

Kendi çocuğumuz gibi bütün çocuklarımıza en iyi eğitimi vermek görev ve sorumluluğumuzdadır.

Sınavlarla ve diploma ile neticeye varılamayacağı umarız artık anlaşılmıştır. Sınav odaklı eğitim yerine ilgi ve yetenek doğrultusunda üretime dayalı bireysel eğitim modellerini geliştirme zamanı şimdi değil de ne zamandır. Gençlerin %75’i bu sistemle hayalini kurduğu mesleği seçememekte, mezun olduğunda iş bulamamakta, veya istediği işe girememektedir. 

Eğitime yön veren kurumların yaptığı hataların kronik hale gelmesinde hepimiz hatalıyız. Gençlere fırsat adaleti sağlanmalıdır. 

2021 yılı L.G.S. sınav sonuçlarına göre 36 farklı şehirden 97 öğrenci 500 tam puan almayı başardı. Geçen sene bu sayı 181 idi. Pandemi sınavları %50 etkiledi. Elli bin öğrenci 400-500 puan alabildi. Şimdi tercih yapma zamanı. Öğrenci ve velilerin yüzdelik dilimlerini iyi değerlendirmemiz gerekli. Geçen yıl %5’lık dilimle öğrenci kabul eden bir okul bu yıl %6 dilime genişledi. Yüzdelik dilimleri incelerken bu avantaj göz önüne alınmalıdır.

Talebelik yıllarımda rahmetli Bülent ECEVİT üniversite imtihanlarını kaldırmayı vaat etmiş, ve kaldırmak için çalışmıştı. Fakat o zamanın Türkiye’sinde Üniversite ve öğretim üyesi sayılarımız yeterli olmadığından muvaffak olunamadı. Artık Türkiye sınavsız üniversiteye geçişi başarabilecek Üniversite zenginliğine ve yeterliliğine sahiptir. Sayın Devlet BAHÇELİ‘nin “Üniversite sınavları kaldırılsın” önerisi desteklenmelidir.

Artık üniversite sınavlarını kaldırmanın zamanı gelmiştir. Seçmeli test sorularımızla gençlerin karakter ve kabiliyetlerini değerlendiremeyiz. Fırsat eşitliği ve adaleti gözeten üniversiteye geçiş sistemi uygulanmalıdır. Sayın Devlet BAHÇELİ‘nin yaptığı bu çağrı desteklenmeli, gençlerin sosyal, ekonomik ve psikolojik sorun yaşamasına daha fazla müsaade edilmemelidir.

Kaynaklarımızı, zamanımızı ve enerjimizi ama en önemlisi de çocuklarımızın geleceğini boşuna harcamak yerine hep birlikte daha iyisini nasıl yapabiliriz, ona kafa yoralım, doğruyu bulalım ve harekete geçelim. Eğitim, üzen ve bunalıma düşüren değil, mutluluk veren olmalıdır.

İnsanlar doktor, mühendis, avukat ve fabrikatör olmadan önce insandırlar. Ve siz oları yetenekli ve hassas insanlar yaparsanız, onlar da kendilerini yetenekli ve şahsiyetli avukatlar ve mühendisler yapmaklardır.

Profesyonel insanların üniversiteden götürecekleri şeyler profesyonel bilgi değil, profesyonel bilgilerin nasıl uygulanacağında yol gösterecek ve özel bir mesleki çalışmanın tekniklerini aydınlatacak genel kültürün ışığını beraberlerinde götürmeleridir.

İnsanlar genelde eğitimsiz ve malum prensipleri takip eden ve anlayabilen felsefi doktorlar olabilmeleri, geleneğine bağlıdır. Bütün mesleklerde öyledir. Eğer bir kimsenin mesleği kunduracılık  ise eğitim onu da zeki bir kunduracı yapacaktır. Ama ona nasıl daha iyi ayakkabı yapmasını öğretmek ile değil ona verdiği zihni egzersiz aşıladığı arzu ve davranışlarla.

HAFTANIN SÖZÜ

Kültürün temel direği bulmak öğrenmek arzusu ve merak değil, bu yolda sarf edilen büyük gayretlerdir.

Şu halde kültür, mükemmelliğe ulaşmak, çalışmak, fazilet ve idrak nuru peşinde gitmektir. Fazilet ve idrak nuru peşinde giden kimsede Allah’ın ve aklın iradesinin üstün çıkması için çalışır. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK KİTABI

1660 yılında İngiltere Kralı II. Charles’e hediye edilen 1.80 m boyunda ve 1.06 m eninde bu dev kitap İngiltere müzesindedir. Kitap açılınca özel olarak eklenen tekerlekler meydana çıkar.

(Devam edecek)

<