ÜSTÜ KALSIN / Bir Panel, Bir Kongre ve Bir Konferans
BİR PANEL, BİR KONGRE VE BİR KONFERANS
Mübadillerin ulusal ve uluslararası alandaki çalışmaları devam ediyor.
Bu hafta bir panel bir de kongre var.
Alibey (Cunda) Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği'nin düzenlediği, Giritlilerin internetteki forum sayfası www.giritturk.org’nin desteklediği Göçler ve Mübadele Paneli’yle Giritliler temalı etkinlikler 5-6 Ekim 2013 cumartesi/pazar günleri Cunda’da yapılacak.
Cumartesi günü panelden önce saat 14.00’de eski Girit fotoğrafları ve Girit'ten gelen eşyalar sergisi açılacak.
Saat 16.00’daki Göçler ve Mübadele konulu panel Taş Kahve’de.
Panelde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyelerinden Yard. Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu ve Ulinnoha Lübnan Giritliler Derneği Başkanı Dr. Ali Bekraki konuşacak.
İkinci günün etkinlikleri saat 12.00’de Su Ürünleri Kooperatifi’nde Giritlilerden anılar, söyleşi ve manilerle başlayacak. Saat 14.00’de de Pazar yerinde Girit yemekleri sunumu var.
Etkinlikler saat 16.00’da yine pazar yerinde Atinalı yerel sanatçıların ve Grup Scala’nın konseriyle sona erecek.
Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği'nin düzenlediği Yedinci Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi de 5-6 Ekim 2013 tarihlerinde yapılacak.
Atatürk Kültür Merkezi’nde 7 ülkeden 21 akademisyen ve araştırmacının katılımıyla düzenlenecek kongreye Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, AKPARTİ İzmir Milletvekili Rifat Sait, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal katılacak.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV), Siyasi İlimler Türk Derneği ve İnönü Vakfı’nın katkılarıyla geçen hafta cuma ve cumartesi günleri düzenlediği Lozan’a Yeniden Bakmak/90. Yılında Lozan Antlaşması konulu konferansının ikinci gününde son iki oturumu takip ettim.
Birinci oturumda Türkiye ve Yunanistan'da mübadil örgütlenmeleri tartışıldı.
Oturumun ilk konuşmacısı Yunanistan'daki Küçük Asya Araştırmaları Merkezi Başkanı Stavros Anestidis’di.
Anestidis konuşmasında merkezin kurucuları Melpo ve Octave Merlier’i tanıttı, merkezi faaliyet alanlarını anlattı.
İkinci konuşmacı LMV Genel Sekreteri Sefer Güvenç de vakfın kuruluş aşamalarından ve çalışma alanlarından söz etti.
Güvenç şunları söyledi:
“Türkiye ve Yunanistan’da mübadillerin örgütlenmesi farklı bir seyir izlemiştir. Mübadillerin Türkiye’de kurdukları ilk örgüt1924 yılında kurulan Mübadele Cemiyeti’dir. Bu cemiyetin aynı yıl Sultanahmet’te düzenlediği miting dışında ne tür faaliyetleri olduğunu ve faaliyetlerini hangi yıla dek sürdürdüğüne dair elimizde bilgi yoktur. Bu tarihten sonra Lozan Mübadilleri Vakfı’nın kuruluş çalışmalarının başladığı 199 yılına kadar başka mübadil örgütlenmesi yoktur.”
İlay Örs Romain yönettiği oturumda sonra verilen arada Anestidis’le dar zamanda güzel bir sohbete koyulduk. Ayrılırken ondan Tuzla hakkında doküman rica ettim, yardımcı olacağını söyledi.
Toplantıların son oturumunu da dinledim.
Sabancı Üniversitesi’nden Engin Kılıç’ın yönettiği Mübadelenin Edebiyata Yansıması başlıklı bu oturumda Herkül Millas, Şehnaz Şişmanoğlu, Ayşe Lahur Kırtunç, Damla Demirözü ve Kemal Yalçın konuştu.