İSKENDER ÖZSOY

İSKENDER ÖZSOY

ÜSTÜ KALSIN

ÜSTÜ KALSIN/O Günden Bugüne

Milli Birlik Komitesi’nce 4 Ocak1961’de kabul edilen ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak aynı gün yürürlüğe giren “Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştırılanlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki 5953 Sayılı Kanunun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun” gazetecilerin bazı sosyal haklarını güvence altına alıyordu.

 

Yasanın yürürlüğe girmesi üzerine Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazetelerinin sahipleri yasayı protesto için gazetelerini üç gün yayınlamama kararı aldı.

 

Bu gelişme karşısında gazeteciler de 10 Ocak 1961 tarihinde haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın önünde toplanarak İstanbul Vilayeti'ne kadar yürüdü.

 

Gazeteciler, gazete sahiplerinin boykotuna karşı sendikanın öncülüğünde 11,12,13 Ocak 1961 tarihlerinde kendi gazeteleri BASIN’ı yayınladılar.

 

Çalışanların ortak ürünü bu gazetenin sahibi Selçuk Çandarlı, genel yayın müdürü Abdi İpekçi, sorumlu yazı işleri müdürlüğü de Semih Tuğrul’du.

 

O tarihten sonra 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlandı.

 

1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, bayram olmaktan çıkarıldı ve Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başladı.

………

10 Ocak, hak arama gününün yıldönümü.

 

Ama anılarda kaldı.

 

Bugüne gelirsek.

 

Lime lime edildi mesleğimiz.

 

Bugün ne hak var, ne hukuk.

 

Son bir ay da yüzlerce gazeteci ve basın emekçisi kapı önüne konuldu.

 

Bu emekçiler ne haklarını arayabilir; ne de onları haklarını arayacak sendika var.

 

Artık Babıâli’de patronların “iki dudak” arası buyurganlığıyla ruhunu siyasi, ticari, askeri, dini güç odaklarına satmış patrondan fazla patroncu yöneticilerin hükmü sürüyor. 

 

Onlara göre de HAK değirmende.

 

SÜLEYMAN TOKGÖZ’Ü BİLİR MİSİNİZ?

 

Siz Gelibolu’nun anıt gazetecisi, kurşun harflerin efendisi Süleyman

 

Tokgöz’ü tanır mısınız?

 

O, Çanakkale ve ilçelerinin ilk günlük gazetesi Yeni Gelibolu’yu 27 Ağustos 1951 Pazartesi gününden itibaren 57 yıl kurşun harfleri tek tek elle dizerek yayınladı.

 

“Gazetecinin vicdanı rahat olmalı.  Ben ne parayı sevdim, ne de para beni.”diyen Süleyman Tokgöz gazetesini kapatmak zorunda kaldıktan sonra da mesleğini devam ettirdi.

 

64 yıllık gazeteci Tokgöz zaman zaman ilçedeki yerel gazetelerde ve üç ayda bir yayınlanan Gelibolu Rüzgârı dergisinde yazıyor.

 

Mesleğini gönül rızasıyla ve sınırsız sevgiyle yapan Tokgöz, “64 yıldır bu sevgim hiç eksilmedi. İyi ki gazeteci olmuşum. Dünyaya bir daha gelsem yine gazeteci olurum. Allah sağlık verdikçe mesleğimi sürdüreceğim.” diyor.

 

SULAOĞLU’NUN SERGİSİ                              

 

Efemera koleksiyorcusu Ulvi Sulaoğlu 10 Ocak 2014 Cumartesi günü saat 11.00’de Beylikdüzü Belediyesi Kültür Merkezi’de Osmanlı’dan Günümüze Matbuattan Seçmeler/Önemli Günlerin Gazeteleri Sergisi açıyor.

 

Sergide 10 Ocak’ın Çalışan Gazeteciler Günü olması dolayısıyla  o güne özel gazeteler de yer alacak.

 

Sulaoğlu’nun sergisi 17 Ocak’ta sona erecek.

<