ZEKİ GÜVEN

ZEKİ GÜVEN

YAŞAYARAK MI YAŞLANMAK, YAŞLANARAK MI YAŞAMAK İSTERSİNİZ?

Merhaba,

Hepimiz biliyoruz ki biyolojik bir makinenin içinde yaşam mücadelesi veriyoruz. Ruh, bedenin içinde ve 0 da neyse 100’de de aynı. Yani ruhun yaşlanması yok. Yaşlanan ya da yaş alan beden. Peki yaşayarak mı yaşlanmak, yaşlanarak mı yaşamak istersiniz?

Yaşam şeklinizi sakin bir ortamda analiz edin. Günümüzde birçok insan, yaşam mücadelesi içinde günlerin nasıl geçtiğini bile fark etmeden yaşlanıp gidiyor. Kimi ise hayattan öyle keyif alıyor ki yaşlandığını bile hissetmiyor. Hayatta en güzel şey farkındalıklı yaşamak. Yaptığınızın, yediğinizin, gezdiğinizin, söylediğinizin vs farkındaysanız, farkındalıklı bir yaşam sürüyorsunuz demektir. Bu farkındalık sizi daha sağlıklı ve mutlu kılacaktır. Sağlıklı yaşlanmak ve yaşlılığında da sağlıklı olmak herkesin ortak isteğidir. Bu yazımda sizlere yapacağınız küçük adımlarla sağlıklı bir yaş almaya ve yaşlılığınızda da sağlıklı olmayı önereceğim.

  • Egzersiz yapın 

Egzersiz, insanı doğal yolla bütün olumsuz isteklerinden, düşüncelerinden ve eylemlerinden arındırır. Vücudu forma sokup omurgayı güçlendirir, kasları geliştirip esnetir. Bireyin kendisini tanımasını sağlayarak gerçek mutluluğu yakalayabilmesine olanak tanır. Bu egzersizlerin içinde en iyisinin Yoga olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Çünkü evrensel gelişim sistemi olan Yoga sayesinde birey, kendisinin sadece beden ve zihinden ibaret olmadığını, ruhu da olduğunu kavrar. Mutluluk yalnızca beden ve zihin aracılığıyla yaşanmaz. Gerçek mutluluğu yakalayabilmek için ruhun da devreye girmesi şarttır. Çünkü gerçek kişilik, beden, zihin, duygu ve algının ötesindedir. 

  • Beslenmenize dikkat edin 

Hayatımız boyunca kullandığımız tüm araçların bakımını iyi yaptığımız müddetçe bize hizmet ederler. Arabanız, telefonunuz, bilgisayarınız veya ev aletleriniz gibi araçlara gereken bakımı yaptığımızda bize uzun süre hizmet ederler. Peki aynısını bedenimize niye yapmıyoruz? Benzinli bir araca daha ucuz diye mazot koysanız veya daha hızlı şarj etsin diye telefonunuzu yüksek voltajda bir yere bağlasanız, nasıl olurdu? Fakat beden için böyle yapmıyoruz. Bazen düşünmeden her gıdayı bedene alıyor sonra da hastalanıyoruz. Bu anlamda şeker, un gibi fazla işlem görmüş gıdalardan uzaklaşıp daha çok çiğ sebze ve meyve tüketin.

  • Beyninizi aktif edin 

Beyin fonksiyonlarını aktif tutulması sizi daha hızlı düşünmeye ve beyin fonksiyonlarının gelişime devam etmesini sağlayacaktır. Günümüzde yaşlılığa bağlı olarak %15 insan Alzheimer hastalığına yakalanıyor. Bunun için bedeni şaşırtacak çalışmalar yapın. İşe giderken bazen başka bir yoldan gidin. Farklı bir dil öğrenin. Dans edin, müzik aleti öğrenin veya kitap okuyun. 

  • Uykunuza dikkat edin 

İyi bir uyku, organizmada fiziksel, zihinsel, duygusal ve sinirsel onarım sağlamaktadır. Bu anlamda uykunun kalitesi yaşam kalitesini de belirlemektedir. Günün 3 te 1’i uykuda geçer. Bu sürenin kısa olması ya da uzun olmasından ziyade kaliteli olması önemlidir. Bunun için uykuya geçtiğinizde öncelikle bedeninizi gevşeterek uykuya hazırlamalısınız. Bu gevşeme tekniği ile ilgili geniş bilgiyi benimle iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. En iyi uyku saatleri 23:00-05:00 saatleri arasındadır. Ve en önemlisi uyandığınız sırada tekrar uykuya dalmaya çalışmayın. Tekrar uyumak vücudun uyku sırasında yaptığı biyolojik onarımı tahrip etmektedir. 

  • Stresten uzak durun 

Hayatımız içinde bizi olumsuz etkileyecek birçok faktör mevcut. Bu olumsuzlukların hayatımızın bir parçası olduğunu idrak etmek, onların bizi daha iyi bir konuma yönlendirdiğini görmek stres durumunu engelleyecektir. Bu durumlarla karşılaştığınızda derin nefesler alıp vererek, bedendeki oksijen miktarını arttırın. Bu sizin enerjinizi dengeleyecek, sinirsel gerilimi azaltacak ve konsantrasyonunuzu sağlayacaktır. 

  • Sağlığınızı kontrol altında tutun 

Hastalanmayı beklemeden düzenli olarak tahlil yaptırın. Beslenme ve egzersizler sizi sağlıklı yapacaktır. Sağlıklı olmak mutluluğu ve hayat keyfini de yanında getirir. Bitkisel takviyeler, besinlerden alamadığımız vitamin ve mineralleri almamıza da yardımcı olur.  

  • Sosyalleşin 

Arkadaşlarınızla, ailenizle ve çevreyle ilişki içinde olun. Gönüllü çalışmalara katılın. Farklı konularda eğitim, seminer veya toplantılarına katıl. Toplu çalışmalara, konserlere, sergilere ve benzeri aktivitelere katılın.

Sağlıklı yaşlanmak bizim elimizde. Hastalanmadan mutlu, keyifli ve neşeli yaşamın mimarı siz siniz.

Sevgilerimle…

<