SELAMİ TURGUT GENÇ

SELAMİ TURGUT GENÇ

YENİGÜN ARAŞTIRMACI GAZETECİLİĞİ YENİ BİR BOYUTA TAŞIYOR (3)

“FIRAT KALKANI” İLE ÇOK DÜĞÜMLER ÇÖZÜLECEK

Türkiye’nin yeni “parolası” ne olacak?

 

Birleşmiş Milletler çatısı altında dünyayı parselleyen POTSDAM KONFERANSCILARI, büyük plan gereği şimdi de Orta-Doğu’yu paylaşıyorlar.

Türkiye Hariciyesinin tarihsel zekası ve strateji yeteneği, dünyaya ayar politikalarında daima etkili olmuştur.

Öncelikle ve özellikle çevremizi kuşatan tehlikelere karşı, araştırmacı gazeteciliğimle POTSDAM ve YALTA konferanslarının satır aralarının iyi okunmasını öneriyoruz:

AYNIYLA BUGÜN YAŞANIYOR

Amerika ve Rusya, POTSDAM ve YALTA konferanslarının görüşüldüğü masanın noksan ayağını Menbiç’te monte etmeye çalışılıyor..

Bunun kokusunu hisseden Türkiye, kimseye pabuç bırakacak gibi bir gafletin içinde görünmüyor.

Birleşmiş Milletlerin doku çatışması, Orta-Doğu olaylarıyla ortaya çıkmış bulunuyor. Avutulan kapsama giren ülkeler, dünyayı ilerde kendilerine dar edecek ayak oyuncularını artık farkedebilmeli ve çelme takmakta geç kalmamalıdırlar.

İşte Suriye ve Irak ülkelerinin stratejik aksını belirleyen noktada, işbirliğinin tezgahı kurulmuştur. Amerika ve Rusya mirasçı kimliklerini belli etmişlerdir.

Şunu söylemek isteriz:

“Türkiye, şimdi bu endişelerin ve kaygıların peşindedir. Sağlam ve gerçekçi siyasi prensiplere göre, akılcı projeler üretileceği muhakkaktır. Güçlü engeller güçlü fikirlerle aşılır.

MARMARA GRUBU VAKFI

DİPLOMASİYE TABAN OLUŞTURUYOR..

Marmara Grubu Vakfı, her yıl tekrarlanan geleneksel “AVRASYA ZİRVESİ” toplantıları ile fikri bağlantıların kurulmasında en etkili alan oluşturan bir kurum.

Devletlerin dış politikalarında ön görülen milli çıkarlarına taraftar yaklaşımların alternatif aracıları genelde Sivil Toplum Kuruluşları olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, ülkemiz için bu tür yaklaşımlara eğilimle kuruluşlar pek azdır. Marmara Grubunun 40 yıllık çabalarına bakıldığında dış ilişkilere alan hazırlayan bir kuruluş olma özelliği ortaya çıkıyor..

Marmara Vakfı, 5-6 Nisan tarihlerinde İstanbul’da yapacağı toplantılarda, Avrupa’nın geleceği ve İslam’la dayanışma konulu oturumlara, Avrupa’dan 4 Cumhurbaşkanı, 4 eski Başbakan, 7 Bakan, 11 Uluslararası kuruluş katılacak..

Bize ulaşan bilgiler böyle. Zorunlu göç ve savaş nedenlerinin ekonomilere etkilerinin de görüşüleceği bildiriliyor.

Türkiye’nin büyüme hedeflerinin aşılmasında Sivil Toplum örgütlerinin yeri ve önemi daima önemsenmelidir.

<