KENAN SÖNMEZLER

KENAN SÖNMEZLER

YER ALTI YAZARI

Haftayı Bukowski ile noktalayalım. Hem kitapsever okurlarımızın isteklerini yerine getirmiş hem de verdiğimiz sözü tutmuş oluruz.

“Kasabanın En Güzel Kızı” Metis yayınları taşımış vitrinlere. Basım tarihi eski ancak sahaflarda ve bazı kitapçılarda rahatlıkla bulabileceğiniz bir kitap.

Bukowski anarşist bir satır anlayışı ile içen, küfreden, partilerde kafayı bulup çevresindekileri rahatsız eden, şiir dinletilerinde rezalet çıkartan biri olarak yazdığında formunun zirvesindedir.

Yaşlı ve maço sanatçı olan imajına olan tüm düşkünlüğüne rağmen aslında duygusal ve yumuşak birisidir. Bunun da yazılarına katkısı olumludur.

Yazarın geçirdiği sayısız basur ameliyatlarını konu alan All the Assholes in the Word and Mine (Dünyanın tüm popo delikleri ve benimki) adlı bir de kitabı vardır. Ünlü kitap eleştirmenleri onu “kırık dökük, erimekte olan ve her an düşüp bayılabilecekmiş izlenimi uyandıran biri” olarak tanımlar. Ancak düşüncelerinde mutlak bir berraklık ve kontrol olduğunu da ilave ederler.

Öylesine cesur iyi niyetli kalender biridir ki, ünlü bir Amerikan edebiyat dergisi onun için “tanınmış ve sevilen tek YER ALTI ŞAİRİDİR” der…

Bu haftaki yazıyı Bukowski’nin içki üstüne düşünceleri ile kapatmayı uygun buldum. Böylece Aydın (Boysan) ağabeyi de saygıyla anmış olalım…

“Günlük hayatın sıkıntısından biraz silkeler insanı, her şeyin aynı olmasından. Kişiyi bedenin ve aklın dışına çıkarıp duvara yapıştırır. Sanırım içmek ertesi sabah tekrar hayata dönebilen ve her gün tekrarlanabilen bir intihar şeklidir.”

Sizi günlük kargaşadan ve kavgalardan uzaklaştırabilecek bir kitap.

Haftaya görüşmek dileği ile efendim.

<