CEMAL KARABAŞ

CEMAL KARABAŞ

Yolcu / ÜSKÜDAR : ÜSTÜ DAR-RIZKI DAR...

Üsküdar’a indiğimde ara sıra Şemsettin dayının  dükkanına uğrar halini hatırını sorarım. 
Diyeceksiniz, Şemsettin dayı da kimdir? Ne ile uğraşır?  Nasıl bir adamdır? Kaç yaşındadır? Şekli şemaili nedir? Huyu husu nedir? Niçin bu adamdan söz etmek icabet etti?  Dikkatli okuyucu bunların cevabını almak ister: El hak doğrudur!
Bunların cevabını internette, meşhur Vikipedi Ansiklopedisinde boşuna  aramayın. Bulamazsınız. Bunun cevabını ancak hayat verir. Ben de buna  şahitlik ederim. 
Efendim, Şemsettin dayı fi  tarihinde Erzincan vilayetinden Üsküdar ilçesine göç edip buraya yerleşmiş , evlenip çoluk çocuğa karışmıştır.
Ufak tefek tığ gibi  seksenlik bir delikanlı, yumuşak huylu , efendiden bir adamdır.
Üsküdar’ın hayat üniversitesinde  kendini yetiştirdi,  Üsküdar’ın büyük adamlarından feyz aldı.
 Gençliğinde amatör ve profesyonelde top koşturmuştu.  
 Küçük yaşta babasını kaybetmişti. Mahmutpaşa ‘da bir esnafın yanına çırak olarak girdi anneciği ile hayat mücadelesine atılıp iğne , iplik ,düğme gibi konfeksiyon malzemeleri  satımıyla uğraştı. 
El yanında emekli olduktan sonra Üsküdar’da kendi dükkanını açtı.  Oğluyla düğme, fermuar, iğne, iplik isiyle meşgul oldu. 
Bilenler bilir fermuar tamirinde onların  üstüne İstanbul'da bir başka  usta bulunmaz.
Şemsettin dayı dükkanını sabahleyin  erkenden "Bismillah" ile açar, öğleye kadar çalışır, oğlu gelince  işini ve oğlunu Allah'a emanet eder.
İğne iplik nedir ki? 
Zaten zamanımızın hanımları eskiler gibi dikiş nakış bilmezler. Dükkana  girenler otuzunu kırkını aşmış  hanim ablalar , hanım teyzelerdir.Bunlar rengarenk iplik makaralarını  kaldırıp indirirler , düğme ve fermuar ararlar.Renkler denkleşince  kutular raflardaki yerine gider.
 Bu dükkanda alışveriş   25 kuruş , 50 kuruş gibi mütevazı  paralarla döner.
Şemsettin dayıyı dükkanından iplik alırken tanıdım. Yolcu musun? diye sorunca; 
-Evet yolcuyum, dedim .
Taksiden inerken hazır konfeksiyondan aldığım pantolonun dikişleri atınca , havaalanında bir elim arkada koskoca Atatürk havaalanında dört dönmüş , zar zor bir gazete büfesinde iğne iplik bulmuştum..Havaalanı mescidi bu iş için müsaitti.Bir sütunun arkasına geçip pantolonumu sıyırdım. Ancak mescidin loş aydınlığında iğneyi ipliğe geçiremeyince  genç  bir delikanlı imdadıma koştu. İpliği iğneden geçirdi. 
Bu da bana ders olmuştu. Çantamda dikiş  seti bulundurmalıydım.Üsküdar’a yolum düşünce ilk işim iğne iplik aramak oldu.
İşte Şemsettin Dayıyı bu vesileyle tanıdım. Deliği geniş bir Sosyete iğnesi aldım.
Şemsettin Dayı haza dayıdır. Akıllı ciddi adamdır. Ağzından çıkan söz tartılıdır. Boş konuşmaz. Büyüklerle büyük küçükle küçüktür. Sayılır, sevilir.
 Yeğenleri “dayı” dediklerinde ağızlarından bin dayı sözü çıkar. Her sözüne bir emir olarak kulak verilir.
Herkese yardımcıdır. Biri adres mi sordu, dükkanın kapısını kilitleyip adamı adrese teslim yapar. Selamı tavsiyedir.
Üsküdar Belediyesinin altındaki dükkanlar Haziran’da tahliye edilecek.  Şemsettin dayı, karşı taraftaki bir pasajda zar zor  bir yer buldu. Küçük kağıda bastırdığı yeni adresini hanım ablalara, hanım teyzelere dağıtıyor.
Müşteriler endişeli. Şemsettin dayıyı bir daha göremezlerse? Dayıya  işi  bırakırsa? 
Üsküdar’ın küçük esnafı tarihe mi karışıyor? 
Belediyenin ve söz konusu küçük iplik dükkanının da bulunduğu ada meydana dönüştürülmesie karar verildi.Belediye yeni yerine taşınacak. Küçük dükkanlar ise  değişimin baskınıyla sağa sola savrulacak...
Naçizane fikrim, Üsküdar’ın tarihi küçük esnafıyla  ve  büyük gönül  adamlarıyla anlamlıdır. Üsküdar’ı  Üsküdar yapan bu adamlar gitmeden görüşlerine başvurulsa, gönülleri alınsa...İleride Üsküdar’ in küçük esnafının kümeleneceği çarşılar inşa edilse.
Sayın Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen , etkili kültürel faaliyetleri , gençlere sıcak yaklaşımı,  cenaze hizmetleri ,restorasyon çalışmaları  ile  büyük beğeni topluyor. 
Değerli Başkanımız  , Üsküdar, üstü dar da ,  rızkı- dar olmasın...

 

<