Zanzibar-1-
ZENCİLERİN SAHİLİ BAHARAT ADASI ZANZİBAR -1-
Zanzibar yolculuğumuz bir
hayli heyecanlı geçti.Ocak ayının ilk haftasıydı.Kesif bir Kar yağışı vardı.Uçuşların çoğu iptal edilmişti.
Katar Hava Yolları Uçağı,Yeşilköy Hava Limanına inebilse birkaç saat içinde Doha Aktarmalı olarak Zanzibar'a gidebilecektik.Beş Saatlik bekleyişten sonra nihayet Doha'ya uçacak olan Uçağa binebildik.
Beş Saatlik rahat bir yolculuktan sonra Doha'ya vardığımızda gece yarısıydı.Böylesine modern ve şık bir Hava Limanıyla karşılaşacağımızı tahmin etmiyordum.Hava çok sıcaktı.Ancak her tarafa soğutucular monte edilmişti.
BEYAZ KUMSALLAR ÜLKESİ
ZANZİBAR
Ertesi gün Doha'dan 6 Saatlik bir yolculukla Zencilerin Sahili Zanzibar'a vardık.
Beyaz Kumsallar Ülkesi Zanzibar;Afrika 'nın doğusunda 1964 yılında bağımsızlığını ilân edip Tanzanya'ya bağlanmış otonom Adalar grubu.
Dünyanın önde gelen baharat üreticilerinden olan Zanzibar
Asıl adı Faruk Bulsara olan
Queen grubunun solisti Freddie Mercury'nin de doğum yeri .
ZANGİ BAR ZENCİLERİN SAHİLİ
Zanzibar, Şiraz'dan gelen İranlıar tarafından kurulmuştur. Adı "Zencilerin Sahili" anlamındaki Farsça "Zangi bar"dan gelir. 1503 - 1698 yılları arasında Portekiz hakimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçmiştir.
Ada sultanlığı, 1890 - 1963 yılları arasında İngiltere tarafından atanan Valiler vasıtasıyla yönetilerek yarı sömürgeleşmiştir.
1964 yılında bağımsızlığını ilân ederek Özerk bir yönetimle Tanzanya'ya bağlanmıştır.
ZANZİBAR KÖLE VE FİLDİŞİ TİCARETİNİN MERKEZİ
Tanzanya kıyılarına 36 kilometre uzaklıktaki Zanzibar, bir zamanlar Afrika’nın doğu kapısıydı. Köle ve fildişi ticaretinin merkezi, Hindistan ve Uzak Doğu’nun yanı sıra Avrupa ve Amerika’dan gemilerin uğradığı bir liman konumundaydı.
Köle ticaretinden ve kolonileşmeden Afrikanın büyük bölümü gibi çok çekmiş bir ülke Zanzibar.İlginç olanı burayı sömüren direkt olarak Avrupalılar değil, Avrupa modelini örnek alan yerliler, Hintli ve Araplar olmuştur.
LADIES FREE HANIMLARA BEDAVA
Tembo Hotel ( Swahili dilinde Fil demek) kumsalından koylara giden Motorlar; Hanımlara Bedava.Ancak çevremde tek bir Kadın yok.Hep çift var."Damsız girilmez-Pistte Damsız dans edilmez "tabulu eğlence kültüründeki deyimle bir de benim gibi Saplar(!) var.
12 OCAK ZANZİBAR BAĞIMSIZLIK GÜNÜ
12 Ocak Zanzibar'ın Bağımsızlık günü.
1963 Yılının Aralık Ayında Zanzibar İngiltere'den koparak bağımsızlığını ilân etti.Bir ay sonra 12 Ocak 1964'de John Okello'nun liderliğindeki Afro-Şirazi Partisi; Sultanı tahtan indirdi.Okello'nun Devrimi kanlıydı.Zanzibar'ın Siyahi yurttaşları Arap ve Hintli İş Adamlarına İngiliz Sömürgeciler tarafından haksız olarak mal dağıtıldığına inanıyorlardı.Birkaç gün içinde 17,000 Arap ve Hintli öldürüldü. Birçoğu da malını mülkünü bırakarak kaçtı.Kurulan yeni Hükümet hiçbir bedel ödemeden bırakılan mallara el koydu.
Abeid Karume; Cumhurbaşkanı seçildi ve Ülkenin ismi de Zanzibar Halk Cumhuriyeti olarak değişti.Şu anda resmî yazışmalarda Zanzibar Revolutionary Goverment (Devrimci Hükümet) ismi kullanılıyor.
Yıllar boyunca süren başarısız bir Afrika Sosyalizmi dönemi geçiren Zanzibar(Tanzanya) halkı, bu dönem içinde toplu tarlalarda çalışmaları için başka yerlere yerleşmeye zorlandı.Bu dönemin ardından Tanzanya, dünyanın en az gelişmiş ve dış yardıma en çok gereksinim duyan ülkelerden biri haline geldi.1980'lerin ortalarından beri Tanzanya, aşamalı olarak yeniliklerle tanışmaktadır.
KAPILARDA AHŞAP OYMACILIK
Zanzibar'daki Evlerin çoğu, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş.Arap Mimarisinin hakim olduğu Evlerde pirinç kakmalı, oyma ahşap kapıları görebiliyoruz.
Sokaklara açılan çift kanatlı kapılardaki ahşap oymacılığı, yüzyılların getirdiği müthiş bir ustalığın sonucu oluşmuş çok hoş bir gelenek. Üzerlerindeki metal mahmuzlar (Sürgü) kapıya yüklenip açılmasını engelleyecek kadar iri ve
çok sayıda. Belli ki bu bir güvenlik önlemi. Kaldığımız Otelin odalarında da metal mahfuzlar var.
Stone Town, UNESCO tarafından bir Dünya Kültür Mirası olarak kabul edilmiş.
STONE TOWN TAŞ ŞEHİR
Zanzibar Adası’ndaki Taş Şehir (Stone Town), Doğu Afrika’daki eski kıyı ticaret şehirlerinin en güzel örneklerinden biri. Şehir,dokusunu ve el değmemiş doğasını korurken, Afrika, Arap, Hint ve Avrupa kültürlerinin farklı öğelerini bin yıldan uzun bir sürede harmanlayarak, oluşturduğu kendine has Swahili kültürünü de yansıtan muhteşem yapılarla dolu.
Adanın başkenti Zanzibar’ın kalbi Taş Şehir adı verilen eski yerleşim bölgesinde atıyor. Bu bölge, şehrin labirenti andıran sokaklarında kadınlı erkekli yoğun bir kalabalık var.
Stone Town’un Dehliz adı verilen dolambaçlı dar sokaklarında bakkal,berber,hırdavatçı,
Hint, Arap ve Svahililer’in bir arada yaşadığı, evlerin mercan kayalıkları kullanılarak inşa edildiği, Stone Town, 2000 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne katılarak koruma altına alınmış.
BEYAZ SAKALLI MÜSLÜMANLAR
Stone Town’ın daracık sokaklarında yolunuzu kaybedebilirsiniz.Belirli bir plan yok, her şey birbirinin içine girmiş. Her sokak, sanki büyük bir lábirentin küçük bir parçası. Bazen genişleyen, bazen sıkışıp kalan sokaklar....
Bizim 4000 Dükkan,64 Sokak ve 22 Kapılı Kapalı Çarşı'yı anımsadım.Bu daracık sokaklarda gündüz sıcağından sonra kapı önlerine taşan yaşam, koşuşan çocuklar, geç saatlere kadar devam eden bir hayat var.
Bambaşka bir dünya burası.Duvar diplerinde bekleşen, sohbet eden insanlar, beyaz sakallı Müslümanlar. Bu karmaşanın içinde simsiyah örtüleri ile Müslüman kadınlar hemen dikkati çekiyor.
Müslüman Zanzibar toplumunda kadın, evde çocuklarla beraber. Ama alışverişi kendileri yapıyorlar. Eczanelerde, internet kafelerde yine kadınlar var. Müslüman kadınlar diğer Afrikalı hemcinsleri gibi çocuklarını sırtlarına bağlamıyorlar.
ZANZİBAR'DA LÜKS LAMBALARIN AYDINLATTIĞI GECE PAZARI
Forodhani Gardens Parkında her akşam Lüks Lambasının aydınlattığı Yiyecek Pazarı kuruluyor. Izgara Karides,Lokma,Döner,Pizza ne ararsan var.Çeşit çeşit yiyecekler, patates kızartmaları, meyveler, Zanzibar’a has küçük ekmekleri bisikletlerinin üzerindeki büyük sepetlerde satanlar...
Street Foods( Sokak Atıştırmalıkları) yanı sıra Şeker Kamışı Suyu da satılıyor.