ZENGİN OLMANIN ANAHTARI - 4
BAŞARILI OLMAK ÖĞRENİLEBİLİR Mİ ? BAŞARININ FORMÜLLERİ OLABİLİR Mİ?
Bir görüşe göre, başarılı olmak öğrenilemez, başarı bir bilim değil, sanattır, bilgi değil, beceridir.
Karşı görüşe göre ise, başarılı olmak öğrenilebilir, çünkü bilim gibi sanat ta öğrenilebilmektedir. Başarı için ihtiyaç duyduğumuz bilgi ve becerileri, başarılı kişilerden ve başarılı uzmanlardan öğrenmek, mümkündür. Başarının bilgisi bu yazımızda da anlatılmaktadır. Başarılı olmak için gerekli bilgi, beceri, tutum, davranış ve düşünme belli olup, bu konuda yazılmış kitaplardan ve düzenlenen seminerlerden istifade edilebilir.
Bu iki görüşten her ikisi de doğru olup, gerçek her iki görüş de paylaşılmış olup, başarının öğrenilebilmesi öğrenilemez. Taraflar vardır, örneğin mühendislik ve mimarlıkta bina inşaatı ile ilgili proje yapımı belli olup, fen ve sanat kurallarına uyduğumuz takdirde her bina sağlam bir şekilde inşa edilmiş olur ve ayakta kalır. Ancak başarı süreci bina yapımı gibi statik değil, dinamik bir süreçtir. Nasıl başarılı olacağımıza dair doğru projemiz ve bilgimiz olsa dahi kontrol edilemez değişkenlerin fazlalığı, başarısız olmamıza neden olabilir. Çünkü başarılı olmak için bilmek gerekli ise de, ancak yeterli değildir. Asıl olan yapabilmektir.
“Bütün bildiklerimiz yapabildiğimiz kadardır.”
“Hangisinin doğru olduğuna inanmak daha yararlı?” diye soracak olursanız, ikinci seçenek daha doğrudur. “Başarılı olmak öğrenilebilir.” diyebiliriz. İnsan nasıl yapılacağını bilmediği işi başaramaz. “İsteyen başarılı olmayı öğrenebilir.” iddiası kabul edilebilir bir düşüncedir.
Başarının formülü olabilir mi?
Bu soruyu üç farklı şekilde cevaplandırmak mümkün.
Birinci grup: Elbette başarının sırrı vardır. Başarılı pek çok insan, farklı farklı formüller vermektedir.
“Herkesin yaptığının en iyisini, ya da hiç kimsenin yapamadığını, bulup yapabilmek, en iyi formüldür.”
İkinci grup: Başarının formülü yoktur. Değişen iş koşullarında, bilhassa pandemiden sonra bir kısım insanların önüne önemli fırsatlar çıkmış olsa da, çoğunluk verilen formüllerin, sırların ve kuralların yaşamında anlatıldıkları ve öğretildikleri gibi gerçekleşmeyince insanlar mutsuzluk ve umutsuzluğa düşmektedirler. “Başarı, pasif bir öğrenim süreci değil, aktif bir eylem sürecidir. Kimse, kimseye başarılı olmayı öğretemez. Kendin öğrenebilir ve kendin gerçekleştirebilirsin.” Bunun için bazı formüllere sahip olman gerekir. “Başarının hiçbir formülü yoktur” düşüncesi de başarı sırrıdır. Hatta “Başarının tek sırrının sırsızlık olduğunu” iddia etmek, “tek bir sırra indirgemek” demektir.
Üçüncü grup ise: Bir yandan “Başarının sırrı yok” der, ardından kendini tutamaz, “ama . . .” diye birkaç sır söyler. Başarı sırrı kavranılandan en çok yararlanan da, rahatsız olan da bu formülleri anlayanların kendisidir.
Başarı psikolojik ve sosyolojik bağları olan bir olgudur. Psikolojik düzey bireyseldir ve daha çok, kişinin iç dünyasında yaşanır. Toplumsal boyutta kontrol edilemeyen değişkenler çoğalır.
Başarı için çalışkan ve dürüst olmak gereklidir ama yeterli değildir. Hitabet ve ikna da gereklidir. Ama tek başına hiç biri yeterli olmayıp, başarının karışık bir kimyası olduğundan, tek başına hiç biri yeterli olamaz. Yanlış bir formüle sahip olmamak şartı ile elinde bir formülle yola çıkmak, formülsüzlükten daha iyidir.
Burada bilinmesi gereken şudur: “Formülün gücü, onu uygulayan insanın kalitesi kadardır.”
BAŞARI KRİTERLERİ
Başarı kriterlerini, insanın elde etmek istedikleri değerlerden hareket ile belirlemek gerekir. İnsanların en çok istediği, mutlu olmak, zengin olmak, sevilen ve sayılan birisi olmak, mesleğinde en iyisi olmak, bilgili kültürlü biri olmak ve tanınan biri olmak olarak tanımlayabiliriz. “İstediği şeyi elde etmek” olarak tanımlarsak, her başarının yukarıdaki ihtiyaçları karşılamaya yönelik altı başarıdan oluştuğunu düşünebiliriz.
Bunlar nedir?
1- Parasal başarı:
Her insan en az kendisinin ve beraberindekilerin geçimin sağlayacak kadar para kazanmak zorundadır. “Parayı sevmiyorum” demek, cesaret değil, becerisizliktir. Mehmet Akif ERSOY, “Her kim kazanmasa da ekmek parası, dostunun yüz karası, düşmanın maskarası” demiş ve ne güzel ifade etmiş. Günümüzde, çok para kazanmak bir tercihtir ama ekmek parası kazanmak bir mecburiyettir.
2- Kariyer başarısı:
Başarılı insanlar, işini, mesleğini en iyi şekilde yapmak ve işinde sürekli yükselmek durumundadır. Kariyer başarısı, diğer başarıların omurgasıdır.
3- Çekim Yasası:
Olumlu işadamları ve işkadınları, başarılı işler kurmak, iş tedarikinde kaynakları, baş müşterileri, satıcı firma ve bankaları kendilerine doğru çekerler. Çekim yasası her yerde ve her zaman hiç değişmeden işler. Çekim yasası diğer zihinsel yasalar gibi nötrdür.
"Bir düşünce ektiğinizde, bir eylem biçeriz.
Bir eylem biçtiğinizde, bir alışkanlık biçeriz.
Bir huy ektiğimizde, bir karakter biçeriz.
Bir karakter ektiğimizde, bir kader biçeriz."
Bu şiir, çekim yasasını açıkça ifade etmektedir.
(Devamı yarın)