ZENGİN OLMANIN ANAHTARI - 9
Güne erken başlayarak, her gün bir şey başarın. Başarı için hızlı bir tempo gerektiğini unutmayın. Ne kadar çok şeyi, ne kadar hızlı dener ve yaparsanız, enerjiniz ve isteğiniz o denli çok olacak ve siz isteklerinize o denli çabuk kavuşacaksınız.
Mühendislik, mimarlık ve müteahhitlik mesleğinde karşılaştığım büyük zorluklara rağmen yüzlerce fabrika, iş merkezi apartman, toplu konut ve villa binaları projelendirip inşa ederken bana Peygamberimizin veciz sözü en önemli yol göstericim olmuştur:
“İKİ GÜNÜ BİR OLANIN, BİR GÜNÜ KAYIPTIR”
[Hz. MUHAMMET]
Hedefe ulaşmak için zamanı iyi kullanın. Unutmayın ki yolunuzda engeller yoksa hedefiniz hedef değil yalnızca bir aktivite olur. Görünmeyen hedeflere ulaşılamaz. Zamanı boşa harcamayın. Başarısızlığa uğradığınızda korkmayın ve vazgeçmeyin.
Napoleon HILL, “Varlıklı insanların çoğunun en büyük başarılarını, en büyük başarısızlıklarından bir adım sonra elde ettiklerini saptamıştır.
Başarılı insanların özelliklerinden biri de asla başarısızlık sözcüğünü kullanmamalarıdır. Her engelin ve hayal kırıklığının içinde ona eşit veya ondan daha büyük bir yararın veya fırsatın tohumunu ararlar. Onlar her deneyimden yeni bir şey öğrenirler. Moral bozukluğuna asla izin vermezler.
Yasalarla idare edilen bir kâinatın içinde yaşıyoruz. Hiçbir şey tesadüfen olmamaktadır. Kendilerini tam olarak tanıyıp bilmesek de, her şey, var olan kesin yasaların ve ilkelerin neticesinde ortaya çıkmaktadır.
ANA HEDEF
“Zihnin huzuru”
Hayatımızda sık sık karşımıza çıkan günlük stresleri yönetebilme kabiliyetimizin, başarı ve mutluluğumuzun düzeyini belirler.
Zihnin huzuru; Hayatınızdan ve işinizden en üst derecede coşku duymanız, haz almanız ve başarılı olmanız için gerekli olan ön şarttır. Olumsuz duygular hayatınızdaki mutsuzluğun ana nedenleridir. Sizin huzurunuzu, mutluluğunuzun bozar, sizi hasta yapar, ömrünüzü kısaltırlar.
Hayatınızı planlarken belirleyeceğiniz ana hedeflerden birisi de olumsuz duyguları ortadan kaldırıp, mutlu ve sağlıklı bir insan olabilmektir. Olumsuz duyguları ortadan kaldırmanın yolu, kökeninde yatan nedenleri anlayıp, onları isteyerek nötralize etmekten ve etkisiz kılmaktan geçer.
Hem iyi ve hem de kötü stres vardır. İyi stres yaptığınız iş ile ilgili size enerji, istek ve heyecan verir. Kötü stres sizi yorgun, huzursuz ve mutsuz kılar.
Stres yönetiminin en etkili metodu, “Düşünsel kontrol metodu” denilen, zor durumlarda aklımızı ve düşüncelerimizi kullanarak, duygularımız ile tepkilerimiz üzerinde kontrol kurabilme işlemine verilen addır. Üzüntüler insanları yıpratır. İncil şöyle der:
“Tek bir tasa, tam bir güne yeter.”
Stresin büyük bir kısmı, hiçbir şekilde gerçekleşmeyecek olan gelecek ile ilgili endişelerimizden kaynaklanır.
Dünyanın en zengin insanlarından biri olan John Paul GETTY, başarının avantajlarından birini şöyle açıklamıştır. “Her iş anlaşmasında veya alım-satım işinde olabilecek en kötü şeyi tanımlayın ve ondan sonra da onun olmasını kesin olarak sağlayın”
Yerine koyma yasası, olumlu eylemleriniz ile ilgili düşünceleri, üzüntü ve endişe dolu düşüncelerin yerine koyarak, zihninizden kovabileceğinizi bildirir. İşin anahtarı meşgul olmaktır. Shakespeare’in Hamlet’te dediği gibi “Sıkıntıların büyük dalgalarına karşı silahlarınızı kuşanın ve karşı koyarak onları sonlandırın.”
Neyi başarmak istediğinizden emin değilseniz, zamanınızı verimli ve etkin bir biçimde planlayamaz ve organize edemezsiniz.
Stres ve olumsuzluğun ana nedeni, başarısızlık korkusudur. Herkes korkunun bir çeşidini yaşar. Cesur olan korkusu olmayan değil, korkusuna rağmen eylem yapandır. O zaman korku azalır ve küçülür. Korkunuz ile yüzleşin. Korkunuza doğru hamle yapın ve kaçmayın.
“Başarısızlık, büyük bir öğretmendir.”
I.B.M.’in kurucusu olan Thomas J. WATSON şöyle söylemiştir:
“Başarmak mı istiyorsunuz? O halde başarısızlığınızı iki katına çıkarın, çünkü başarı, başarısızlığın öbür yarısıdır.”
Unutmayınız ki başarısızlık, son değildir.
“Başarısızlık, yeniden ve daha akıllıca başlayabilmek için karşımıza çıkan bir fırsattır.”
[Henry FORD]
Sorunlarınız ile dürüstçe ve objektif bir biçimde sürekli olarak yüzleşerek, her şeyin üstesinden daha fazla gelen, güvenen bir insan haline gelebilmek için karşınıza çıkan tatsız durumlardan korkmamalısınız. Hayatı, olmasını istediğiniz gibi değil, olduğu gibi kabul etmelisiniz. Huzursuzluğun içinizden kaynaklandığını kabul edin ve kendinize şu anahtar soruyu sorun:
“Hayatınızda hiçbir zaman yüzleşmek istemediğiniz şey nedir?”
Bu sizi gerçekten dürüst olmaya zorlayan sıkı ve zor bir sorudur ve sizi her şeyin iyi gittiği konusunda artık kendinizi kandırmaktan vazgeçmeye yöneltir.
(devam edecek)
Sağlıcakla kalın.