Zoltán Kodály (1882-1967) ve Yöntemi İle...
Merhaba, mutlu günler...
Değerli okurlar, Eğitim-Öğretim sürecinde insanlarda beklenen davranışları oluşturmak, istenilen hedeflere ve başarıya ulaşmak için bilişsel, duyuşsal, davranışsal olarak gerçekleştirilen öğretim uygulamalarında bazı yöntemler kullanılmaktadır.
Formal Eğitim (Örgün Eğitim) şeklinde nitelendirebileceğimiz yüz yüze eğitimlerde kullanılan yöntemler, bilimin parçası olan, "Edebiyat,Fen" alanları başta olmak üzere "Güzel Sanatlar" alanında da bilim insanları tarafından keşfedilerek, kuramların, tekniklerin, teorilerin oluşturduğu bir bütünlük olarak tanımlanmaktadır.
Eğitim-Öğretim sürecindeki her derste, her faaliyette gösterilen öğretim uygulamalarında farklı yöntemler kullanıldığı gibi, birçok yöntem de ilgi alanına göre bilim insanları,sanat insanları tarafından akademisyenler, öğretmenler öncülüğünde "Okul Öncesi, İlkokul, Ortaokul, Lise" dönemlerindeki öğrencilere sunulmaktadır.
Özellikle "Okul Öncesi" öğrencilerinin algılama ve hayal dünyalarını keşfederek,onlara Güzel Sanatlar Alanının önemli dallarından bir tanesi olan "Müzik Dersi" öğretiminde uygulanan bazı yöntemlerle birlikte kendine ait önemli buluşuyla "Kodály Yöntemi" 'ni icad(buluş) ederek yakın yüzyıllarda yaşamış ünlü besteci, felsefeci ve aynı zamanda müzikolog olan "Zoltán Kodály(1882-1967)" de müzik dersi öğretim yöntemlerine yönelik katkılarıyla dikkat çekmektedir.
Macaristan'da dünyaya gelen "Zoltán Kodály(1882-1967)",müzisyen bir ailenin çocuğu olmasıyla birlikte "Müzik Akademisi" eğitimi alarak,Macaristan halk ezgilerini yeniden düzenlemiş ve yenilemiştir.
Müzikal çalışmalarla "Kodály Yöntemi" 'ni kullanarak "El İşaretleri (Fonomimi), Aralıklama (Do Notası), Solfej" çalışmalarını geliştiren ünlü müzikolog, "Hazırlık, Sunuş, Uygulama" bölümlerini oluşturarak geliştirdiği ders planları sistemiyle "Hazırlık" bölümünde, "Okul Öncesi" öğrencilerinin oyunlarla ve kulaktan müzik eğitimleriyle hafıza gelişimlerini sağlarken, "Sunuş" bölümünde, müziksel bilgilerin öğretilmesini, "Uygulama" bölümünde ise çocukların öğrendikleri bilgilerle deneyimler kazanmalarını ve bu deneyimleri başka alanlarda uygulamalarını gerçekleştirmiştir.
Günümüzde Avrupa Ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede "Müzik Öğretimi"' nin gelişimine katkılarıyla bilinen "Zoltán Kodály(1882-1967)", "Kodály Yöntemi" ile halen birçok müzik insanının kaynağı olmaya devam etmektedir.
"Düşünceler ve buluşlar,yeni yöntemlere ve tekniklere yol gösteren gelecek kuşakların hazinesidir." Altay TÜTÜNCÜ.
Hoşçakalın...