ZOR OYUNU BOZARSA
Yüz binlerce insanın sinirinin altüst olmasına mı, onca zaman ve yakıt israfına mı, şehrimizin sahipsizliğine mi, insan neye yazık olduğunu bilemiyor. Bu şehrin bu derecede sahipsiz kalması çok yazık.
Bir tarihi şehir, birçok ülkenin, nüfusuna sahip bir mega şehir, bu kadar mı yaşanılmaz hale gelir? Bu kadar ihmalkârlık olur mu?
Yaşayabilmek için can atılan bu güzelim şehri nasıl yaşanılmaz hale getirdik. Şehrin betonlaşmasına bu derecede müsaade edilmesine akıl almıyor.
Uzmanlar büyük bir deprem vukuunda İstanbul’da asrın felaketinin yaşanacağını sık sık vurgulamalarına rağmen bu keşmekeşlik alabildiğine devam ediyor. İstanbul’un trafik sorunu tabii afetlerden daha önemli problem haline gelmiş bulunmaktadır.
Silivri’den başlayan sahil şeridi, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Zeytinburnu, ilçelerini takip ederek Fatih’e ulaşıyor. Bu ilçelerin hepsinde ne deniz yolundan ne de sahil yolundan faydalanılabilmektedir.
İstanbul’un nüfusu 1,250,000 kişi iken Bakırköy ile Sirkeci arasındaki sahil yolunun merhum Menderes zamanında yapıldığında ve yine aynı şekilde Vatan Caddesi açıldığında karşı çıkıldığını benim emsallerim çok iyi bilirler.
Artık İstanbul’un ilçelerinin şehirlerden büyük nüfusu olup, ana arterlerden hiçbir ilçeye rahat bir şekilde giriş-çıkış yapılamamaktadır.
Şimdi ise nüfus 20 milyon, 1 km’lik ilave bir sahil yolu yok. Her ne kadar metro çalışmaları devam etmekte ise de, yoğun yapılaşma, nüfus artışı ve altyapı yetersizlikleri nedeni ile trafik her geçen gün zorlaşmakta ve insanların canını burnuna getirmektedir.
Ömrü İstanbul’da geçmiş, mühendislik mesleğine yarım asır vermiş bir İstanbullu vatandaş olarak bu konudaki çözüm önerilerimi yöneticilerin takdirlerine sunuyorum.
Merhum Kadir TOPBAŞ, zamanında karar verilen metrobüs Silivri’ye kadar vakit kaybedilmeden yapılmalıdır.
Şehrin planı kentsel dönüşüm nazarı itibara alınarak yenilenmeli, riskli binalar istimlâk edilerek yıkılmalı ve bu arsalar otopark veya çocuk parkı olarak tahsis olunmalıdır.
Bina sahipleri mağdur edilmemeli, onların bu sorununu T.O.K.İ. bu sorunu çözebilecek güçte olup, yeni yapılacak otoparkların gelirleri bu konuda finans olarak kullanılabilir.
İstanbul birçok devletten ve ilçeleri de birçok şehirden daha büyük olup, nüfusun çoğalması ile yapılaşma artmaktadır. İstanbul’u yönetmek artık bir devleti yönetmek kadar zorlaşmıştır. Trafik başta olmak üzere birçok sorun çözülemez hale gelmiş bulunmaktadır.
Trakya bölgesinde birbirine bitişik üç ilçenin (Silivri, Büyükçekmece ve Çatalca’nın) birleştirilecek ve Anadolu yakasında da üç ilçenin (Pendik, Kartal ve Şile’nin) birleştirilecek ayrı birer vilayet yapılması halinde sorunun daha kolay çözülebileceği kanaatindeyim.
Bunun yanı sıra Ülkemiz büyümekte, gelişmekte ve kalkınmaktadır. Merkezi idare artık zorlanmaktadır. Mahalli idarelerin yetki ve sorumluluklarının arttırılması, meselelerin mahallinde çözümü büyük tasarruf sağlayacaktır.
Tabii ki bu önemli konuyu bu köşeye sığdırmak zordur. Bu önemli konuya yeri geldiğinde tekrar değineceğiz.
HAFTANIN SÖZÜ
Zor oyunu bozmadan biz aklımızla zorlukları aşalım.
Sağlıcakla kalın.